Gastronomická pravidla, jak je známe v současnosti, vyjadřují zásady správného stravování. Říkají, že jídla se mají podávat od lehkých k těžkým a nápoje v opačném pořadí. Že bílé víno se podává ke světlým masům, červené k tmavým a šumivé se může popíjet v průběhu celé hostiny. Tato obecně známá pravidla mají svůj základ ve francouzské gastronomii, která již několik století udává směr celému světu. Mimo Evropu, a dokonce i v některých evropských zemích, se však tyto zásady nerespektují.

Číňané například podávají polévky až na závěr, Američanům je to úplně jedno a Rusové nebo Italové nemají žádný oficiální sled. Oficiální bankety a společné večeře budou i nadále muset dbát na správný sled pokrmů od studeného předkrmu až po kávu. Na těchto akcích se můžeme setkat s mnoha typy hostů.

Gurmet – je civilizovaný člověk s vytříbenou chutí, který umí ocenit dobré jídlo i nápoje. Rozezná jednotlivé chutě, které v kombinaci tvoří lahodný pokrm. Tento náročný objektivní host sleduje zejména kvalitu.

Labužník - je zvláštní skupinou mezi strávníky. Umí vychutnat vše, bez ohledu na cenu, módu či svoje zdraví. Nebojí se ochutnat pokrmy, které konzumují i jiné národy či etnické skupiny. Pohání ho zvědavost a touha po poznání, patří mezi průkopníky a propagátory.

Gurmán - si více zakládá na množství, v přístupu k jídlu i pití je poněkud necivilizovaný a mnohdy i neomalený.

 

Jablka s mandlemi a jogurtem

Třetina šálku mandlových lupínků, 24 hřebíčků, šest středních jablek, dvě třetiny šálku krystalového cukru, šálek vody, půl šálku smetanového bílého jogurtu, pár kapek mandlové esence.

Mandle rozsypeme do mělkého pekáčku z varného skla a opečeme je při 180 °C po dobu osmi až deseti minut, dokud nezezlátnou. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Do každého jablka zapíchneme nahoru dokola čtyři hřebíčky.Ve velké hluboké pánvi nebo v rendlíku smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí.

Do směsi postavíme jablka, zmírníme plamen na minimum a vaříme asi 15 minut, dokud nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijeme. Smícháme bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka vložíme na talíř, do středu nalijeme jogurt s mandlovou esencí, posypeme mandlovými lupínky, polijeme sirupem a podáváme teplé nebo mírně vychlazené. A protože letošní houbařská sezona ještě nekončí, přidali jsme recept na houbové placičky.

Hermelínové placičky s houbami

Jeden hermelín, 200 g hub, 40 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, dvě vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule.

Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Necháme deset minut odpočinout, podle chuti můžeme přidat česnek.

Po zhoustnutí směsi tvoříme malé kulaté placičky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podávámes čerstvou zeleninou.