VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Recepty na víkend? Samé jahodové mámení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších surovin letní sezony. Obsahují velké množství vitaminu C, a přitom mají jen 27 kcal na 100 g.

9.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Iveta Nádvorníková

Jahody se v lidovém léčitelství používaly k pročištění zažívacího traktu. Bohužel někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje svědivou vyrážkou. Za to může histamin, který se tvoří pomocí látek obsažených v ovoci. Na druhou stranu se má za to, že jahody pomáhají vyloučit močové kameny a zmírňují bolesti při revmatismu, artritidě a dně.

Jahodový parfait

8 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk nebo půl sáčku vanilkového cukru, 300 ml smetany na šlehání, 100 g jahod

Jahodová omáčka: 200 g jahod, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového pudinku. Žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku (nebo vanilkovým cukrem) vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Pak nádobu vyjmeme z vodní lázně, přidáme rozmixované jahody a šleháme do vychladnutí. Smetanu ušleháme dotuha a vše zlehka promícháme. Směsí naplníme malé formičky a dáme zmrazit.

Jahody na omáčku očistíme, opláchneme a rozmixujeme. Potom je dáme asi na 5 minut vařit s cukrem a 50 ml vody. Přidáme vanilkový pudink rozmíchaný v dalších 50 ml vody a za stálého míchání povaříme ještě asi 2 minuty. Omáčku propasírujeme přes husté síto a necháme vychladnout. Podle zralosti jahod můžeme ubrat nebo přidat cukr. Zmrazený parfait vyklopíme z formiček a hned podáváme s omáčkou a jahodami. Dort z kysané smetany s jahodami

Nepečený korpus: 200 g piškotů, 2 lžíce mléka, 80 g rostlinného tuku, olej a moučkový cukr na vymazání a vysypání formy

Na náplň: 250 ml smetany na šlehání, 500 ml kysané smetany, 150 g moučkového cukru, 20 g plátkové želatiny, 100 ml vody do želatiny, 200 g čerstvých nebo mražených jahod Na ozdobení: 1 sáček dortového želé, 100 g čerstvých jahod Korpus připravíme tak, že piškoty vložíme do igelitového sáčku a válečkem je rozválíme, až vznikne jemná drobenka. Nasypeme ji do mísy a přidáme změklý tuk.

Kulatou formu vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno rukama přitlačíme hotovou hmotu ze sušenek a dáme do chladničky na 30 minut ztuhnout. Na náplň našleháme smetanu dotuha, pak ji smícháme s kysanou smetanou a cukrem. Želatinu vložíme do studené vody a necháme bobtnat 5 minut. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a horkou ji tenkým pramínkem za stálého míchání vléváme do připravené šlehačkové směsi. Řádně promícháme a přidáme jahody. Ještě jednou zlehka promícháme a náplň naneseme na nepečený korpus do formy. Poté vložíme dort do chladničky a necháme ztuhnout minimálně 2 hodiny. Dortové želé připravíme podle návodu na sáčku. Polovinu jahod propasírujeme do želé a polijeme jím ztuhlý dort. Ozdobíme zbylými jahodami.

Jemný jahodový dezert s oříšky

70 ml mléka, 2 vanilkové lusky (lze nahradit vanilkovým cukrem), kůra z 1 citronu, 370 ml smetany, 1 lžička želatiny, 70 g moučkového cukru, 100 g jahod, jahodový nebo karamelový topping

Mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru a polovinu smetany dáme do malého rendlíku a pomalu vaříme asi 10 minut (do odvaření asi třetiny tekutiny). Odstavíme a vmícháme namočenou želatinu. Tekutinu necháme trochu zchladnout. Do zbylé smetany přidáme moučkový cukr a nasekané jahody. Přidáme prochladlou směs a dobře smícháme. Rozdělíme do misek a necháme zchladit nejméně hodinu.

K tomuto krému se výborně hodí oříšky, opečené jahody a jahodový nebo karamelový topping. Do jahodového toppingu můžeme také přimíchat trochu griotky, do karamelového toppingu oříšky.

Jahody s vínem podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Na skleněnou mísu se skládá střídavě vrstva čerstvých jahod a silná vrstva cukru, až je mísa do tří čtvrtin naplněna. Nalije se na ně bílé nebo červené víno, a sice tolik, aby jahody byly potopeny. Jahody je nutno nejméně 2 až 3 hodiny uchovat v chladné místnosti či v ledničce.

9.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) PIZZAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PIZZAŘ/-KA, - PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, - Náplň práce: výroba a ruční příprava pizzy , - Požadujeme: bezúhonnost, příjemné vystupování a pozitivní přístup k práci, chuť kariérně růst, zkušenosti výhodou nikoliv podmínkou (rádi zaučíme), - Nabízíme: nástup do programu zaškolení se a podílení se na růstu firmy pod stále se rozšiřující značkou, možnost kariérního postupu a seberealizace při otevření nových poboček v regionu, v případě dobrých výsledků a spokojenosti bonusy, - V případě zájmu nás kontaktujte telefonicky či e-mailem, kontaktní osoba: Prágr Lukáš, tel. 602 697 625, e-mail: hradeckralove@turbopizza.cz. Pracoviště: Turbo pizza, s.r.o. - hk, Chelčického, č.p. 1054, 500 02 Hradec Králové 2. Informace: Lukáš Prágr, +420 602 697 625. Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 25 000 Kč Strojírenští technici projektanti, konstruktéři TECHNOLOG/-ŽKA KONSTRUKTÉR/-KA. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TECHNOLOG/-ŽKA KONSTRUKTÉR/-KA, - PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, - Náplň práce: vypracování technické dokumentace nových výrobků, řešení technických problémů ve výrobě, účast na vývojových projektech, schopnost nalézt vhodné řešení, kontakt se zákazníkem, úprava stávajících konstrukčních řešení podle požadavků klienta, - Požadujeme: vzdělání v technickém oboru - strojírenství, znalost programu SOLIDWORKS, znalost programu SAPSproW výhodou, technické myšlení, zodpovědný přístup k práci, časovou flexibilitu, spolehlivost, komunikativnost, řidičský průkaz sk. B, - Nabízíme: příspěvek na stravování, - V případě zájmu nás kontaktujte telefonicky (v pracovních dnech 8 - 16 hod), e-mailem: kariera@brukov.cz, tel. 607 043 031. Pracoviště: B r u k o v spol. s r.o., Cukrovarská, č.p. 168, 503 03 Smiřice. Informace: Oddělení Personalní, +420 607 043 031. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 18 000 Kč Všeobecné sestry s osvědčením VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA, - PP na dobu určitou 1 roku s možností prodloužení, nástup 1.2.2019, - Požadujeme: alespoň roční praxi (nejlépe v první linii), - Nabízíme: stravenky, dle situace i dovolenou navíc, - V případě zájmu nás kontaktujte telefonicky či e-mailem, kontaktní osoba: Novotná Marie MUDr., tel. 495 523 363 (dopoledne ve všední dny), e-mail: marie.novotna@tiscali.cz. Pracoviště: Ordinace praktické lékařky s.r.o. - foerstrova, Foerstrova, č.p. 1656, 500 02 Hradec Králové 2. Informace: Marie Novotná, +420 495 523 363. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách PRODEJCE BUTIKOVÉHO ZBOŽÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRODEJCE BUTIKOVÉHO ZBOŽÍ, - PP na dobu neurčitou, nástup dle dohody, - Požadujeme: praxe na obdobné pozici vítána, - Nabízíme: stravenky, - Pozice je vhdoná i pro absolventy/-ky, - V případě zájmu zasílejte životopisy na e-mail: vedouci.hradec@asko.net. Pracoviště: Asko-nábytek, spol. s r.o. - hk, Rašínova třída, č.p. 1669, 500 02 Hradec Králové 2. Informace: Bendlová, Vojtko, +420 734 411 087.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Hokejový Mountfield prohrál v Karlových Varech v nájezdech

Ilustrační foto

Ani devět trojek hradeckým basketbalistům nepomohlo

Starostové odpovídají na otázku, zda má premiér odstoupit

/ANKETA/ Neplacení daní, dotační podvody a organizování únosu vlastního syna na Krym. Takovým obviněním čelí současný premiér Andrej Babiš. Měl by v souvislosti s poslední kauzou odstoupit z postu předsedy vlády? Odpovídají starostové měst a obcí. 

V Nové Pace vyučí nově i sládky

Královéhradecko, Nová Paka - Od září plánuje Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace vyučovat nový obor sladovník - pivovarník. Nabírat bude zájemce z celého Královéhradeckého kraje, kde doposud tento vzdělávací obor chybí.

Cyklista po pár dnech v nemocnici zemřel

Hradec Králové - Policie hledá svědky pádu čtyřiapadesátiletého cyklisty, k němuž došlo v pátek 9. listopadu okolo po půl osmé večer v ulici K Zastávce v Hradci Králové.

Běh hradeckým městem uzavře sezonu vytrvalců

Hradec Králové - Krajská metropole o sobotním svátku hostí tradiční závod.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT