Jen v tomto kalendářním roce dosud pobývalo na dlouhodobých zahraničních praxích 30 žáků ve Spolkové republice Německo, šest ve Skotsku, čtyři ve Finsku a dva na Slovensku. Navíc škola zprostředkovala třinácti žákům možnost atraktivní prázdninové praxe v řeckých letoviscích.Oslovili jsme několik stážistů, aby svoji zahraniční praxi zhodnotili a podělili se s námi o nové zajímavé recepty, se kterými se v cizině seznámili.

Allgäuer Käseschnitzel

Přírodně opečeme maso, poklademe je čerstvě podušenými žampiony s cibulkou. Navrch položíme plátky sýra a zapečeme. Podáváme s podušenou letní zeleninou a kroketami.

Ostružinový nebo malinový pudink

100 ml mléka, 150 g čerstvých ostružin nebo malin (možno použít i mražené), 100 g cukru, půl sáčku vanilkového cukru, tři žloutky, dva plátky želatiny, 100 ml šlehačky.

Ostružiny nebo maliny a polovinu cukru nasypte na pánev a přiveďte k varu. Vzniklé pyré propasírujte přes síto a vychlaďte. Plátky želatiny nechte rozpustit ve studené vodě. Svařte mléko a přidejte vanilkový cukr. Dále do horkého mléka přidejte vejce a zbylý cukr. Na mírném ohni míchejte metlou. Když je směs uvařená, oddělte pěnu, tím získá lesk. Z plátků želatiny vymačkejte vodu a přimíchejte je do směsi, kterou dejte chladit.

Ušlehejte šlehačku a dřív, než ztuhne, přidejte přes síto protlačený základ s ostružinovýmpyré a mírně míchejte. Pudink nalijte do misky a dejte na noc vychladit.

Ostružinovou omáčku připravíte z 200 g ostružin a 50 g cukru. Suroviny vysypte na pánev, míchejte a proceďte přes sítko.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov