Radnice se od loňského roku snaží kontrakt s firmou v hodnotě stovek milionů korun ukončit. Kvůli sporům mezi firmou a městem na stadionu dosud není led a hokejisté nemohou řádně zahájit přípravu na novou sezonu.

Insolvenční řízení s ABD INVEST může městu zkomplikovat řešení celé záležitosti. „Budeme muset vyčkat na postup insolvenčního správce," řekla mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková. Dodala, že s firmou ABD INVEST radnice komunikuje pouze prostřednictvím právníků.

Návrh na insolvenční řízení na ABD INVEST z Rosic u Brna podal Jan Odehnal z Brna, kterému firma údajně dluží 1,4 milionu korun. Podle Odehnala ABD INVEST nekomunikuje a je možné, že ukončila činnost. Za další věřitele dlužníka Odehnal označil například UniCredit Bank s pohledávkou 120 milionů korun. Podle Odehnala je ABD INVEST součástí skupiny, do níž patří již zkrachovalé společnosti ABD Group a NA PANENCE.

Radnice s firmou ABD INVEST v únoru smlouvu na nájem a rekonstrukci jednostranně ukončila. Tvrdí, že kontrakt uzavřený v roce 2006 je neplatný od samého počátku. Následně městský hokejový klub přestal firmě ABD Invest platit nájemné, které činí 3,2 milionu korun měsíčně. ABD INVEST pak dala klubu výpověď z nájmu a začátkem července zakázala klubu vstup na stadion. Klub se ale obrátil na soud a ten mu 17. července vydáním předběžného opatření užívání stadionu umožnil.

V žádné ze dvou hal stadionu však není vyrobený led, ač v menší hale měl podle původních smluv již být. Hokejisté jsou ve výrobě ledu závislí na ABD, protože soud klubu přístup k technologiím na výrobu ledu nepovolil. Dorostenci přitom chtěli začít s přípravou na bruslích již v pondělí a prvoligový tým ve čtvrtek. Klub situaci začal řešit s právníky.

Kontrakt mezi městem 
a ABD INVEST měl trvat 
do roku 2022.