Firmy současně propustily 27 procent zaměstnanců, jejich počet tak klesl na 2411 lidí. V celém Česku se stavební výroba do konce září snížila o 12 procent. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Výkony největších stavebních firem v hradeckém kraji byly mezi kraji za prvních devět měsíců loňského roku až na 12. místě. Nižší stavební výrobu měly jen firmy v Karlovarském a Libereckém kraji.

V hradeckém kraji nesídlí žádná velká společnost, která by stavěla například metro či dálnice a trvale se umísťovala mezi největšími českými stavebníky.

Pokles výkonu stavebnictví v hradeckém kraji šel v lednu až září rovnoměrně na vrub pozemního i inženýrského stavebnictví. U obou typů staveb byl propad 11 procent na 1,7 miliardy korun u pozemního a na 0,68 miliardy korun u inženýrského stavebnictví.

Výrazně pod celostátním průměrem má stavebnictví hradeckého kraje i mzdy. V prvních devíti měsících loňského roku mzdy u firem vzrostly o 2,1 procenta na 25 271 korun. V celé zemi průměrná mzda ve stavebnictví činila 28 150 korun.

Loňskou významnou stavbou v kraji byla rekonstrukce lanovky na Sněžku za více než 300 milionů korun, kterou dodala trutnovská firma BAK. Největší letošní veřejnou investicí má být zahájení miliardové přestavby náchodské nemocnice.