Elektrárny Opatovice (EOP), které zásobují teplem obě východočeské metropole a ocitly se pod palbou kritiky kvůli jeho lednovému zdražení, jež patřilo mezi nejvyšší v Česku, se k úpravě ceny směrem dolů rozhodně nechystají.

Vyčkají na rozhodnutí energetického regulačního a také antimonopolního úřadu, na které se s protestem obrátilo Tepelné hospodářství Hradec Králové. Verdikt by měl být znám do konce března.

„Více to nechceme komentovat," uvedl  ředitel EOP  Václav Pašek. Pouze připomněl, že z velkých dodavatelů tepla jsou EOP vůbec nejlevnější v republice. V některých jiných regionech je cena tepla téměř dvojnásobná.

„EOP námi byly vyzvány, aby do konce února doplnily podklady týkající se tvorby cen, my pak máme měsíc na to v záležitosti rozhodnout," řekl mluvčí energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Šéf EOP Pašek rovněž odmítl, že by se elektrárna snažila Teplárenské sdružení Hradec Králové zlikvidovat a zaujmout jeho pozici hlavního dodavatele tepla pro Hradec.

EOP totiž cenu tepla z tzv. primárního horkovodu, tedy i tepelnému hospodářství, zvedly o 8,45 %. Naproti tomu v Pardubicích, Chrudimi a v menší části Hradce, kam EOP dodávají teplo z vlastních sekundárních rozvodů přímo, cenu zvýšily jen o 5,5 %.

„My si nemůžeme jen tak říct, že zdražíme třeba primární nebo sekundární horkovod. Vše je spočítáno podle neovlivnitelných ukazatelů a zákonných norem. Do primárního horkovodu jsme hodně investovali  a navíc jím není zásobeno jen tepelné hospodářství, ale i řada firem, nemocnic a podobně," řekl Pašek. Naznačil ale, že případná expanze EOP by se mohla týkat právě Tepelného hospodářství Hradec Králové.

„Dokážeme zabezpečit distribuci tepla o téměř čtvrtinu levněji než tepelné hospodářství," poznamenal nedávno mluvčí EOP Petr Zadák.

Tepelné hospodářství proto navrhuje, aby EOP příště nesměly navyšovat cenu tepla z primárních rozvodů rychleji než cenu tepla ze sekundárních rozvodů.

Letošní zdražení
• Domácnosti na Pardubicku, Chrudimsku a Královéhradecku zaplatí letos za teplo z Opatovic o 5,5 % více než vloni. Cena jednoho gigajoulu (GJ) vzroste na 427,8 Kč včetně DPH.

• Odběratelům tepla z primárních rozvodů, například Tepelnému hospodářství Hradec Králové,  které zásobuje teplem většinu Hradce, vzrostla cena meziročně o 8,5 procenta.

• Tepelné hospodářství od ledna cenu tepla ze svých sekundárních rozvodů pro konečné zákazníky o 6,3 procenta na 457,58 Kč za GJ včetně DPH.

• Většina tepláren v Česku je mnohem dražších než EOP.  Např. ve Dvoře Králové n. L. je teplo dražší o čtvrtinu, v Trutnově o 30 %, v Praze o více než polovinu  a v Jablonci n. N. dokonce o 85 %. Téměř všude se však letošní zdražení vešlo do 3 %.

Elektrárna: Síru dští pouze ekologisté

Opatovice n. L. – Elektrárny Opatovice (EOP) ekologizují svůj provoz. Díky dalšímu odsíření, vyvložkování komína a dalším investicím  chtějí snížit emise tak, aby vyhověly přísnějším limitům platným od roku 2016. Opatření, která zahrnou úpravu technologie spalování uhlí a čištění kouřových spalin,  budou elektrárnu stát 2,7 miliardy korun.

Uvedl to ve středu ředitel EOP Václav Pašek a odmítl zároveň tvrzení ekologistů, že elektrárna nyní vypouští kvůli benevolentnějšímu povolení mnohem víc síry a prachu než dříve.

„Emisní stropy znečišťujících látek jsou zvýšeny jen nepatrně, a to na úroveň, jaká byla kolem roku 2007. Takže skutečně nic závažného. Na výstupu z komína jsou emise díky optimalizaci provozu zařízení na odsíření dokonce stejné," uvedl Pašek. Mírně se prý zhoršily pouze emise polétavého prachu v ovzduší a oxidů dusíku. Podle elektrárny jsou však průměrné dosahované hodnoty oxidů síry stále zhruba na třetině povolených limitů. Po dokončení modernizace, na kterou už EOP mají veškerá povolení týkající se ochrany životního prostředí, emise dál výrazně poklesnou. Zhruba o třetinu zvýšené emisní stropy na přechodnou dobu elektrárně povolil pardubický krajský úřad.

Pro srovnání: zatímco ještě v roce 1990 elektrárna vypouštěla do ovzduší 60 tisíc tun oxidů síry ročně, po odsíření v roce 1998 to bylo již jen 8000 tun a podle firmy se  množství emisí postupně dále snižovalo.

Ekologický program bude EOP stát 2,7 miliardy. Část zaplatí z vlastních zdrojů, část poskytne mateřský Energetický a průmyslový holding. „Práce budou probíhat vždy pouze přes léto, takže se nedotknou dodávek tepla," uvedl šéf EOP pro strategický rozvoj Miloslav Decker. Je však nezodpovězenou otázkou, jak se investice odrazí ve vyšší ceně tepla.