Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí vzrostla o 5,1 procenta a pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012.

Za letošním růstem stojí zvýšení výroby vepřového masa, naopak produkce hovězího klesla. V ČR výroba masa proti stejnému loňskému období klesla o jedno procento, uvedl Český statistický úřad.

Celková výroba masa bez započítání drůbežího v kraji do konce června dosáhla 12 811 tun. Produkce vepřového vzrostla o 7,9 procenta na 10 100 tun. „Bylo to druhé nejvyšší zvýšení mezi kraji," upozornili statistici. Výroba hovězího klesla o čtyři procenta na 2704 tun. Skopového a kozího masa jatka zpracovala dvě tuny, o třetinu méně než loni do konce června.

Hradeckému kraji v prvním pololetí ve výrobě masa patřilo mezi kraji sedmé místo. Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvním pololetí podniky z Jihočeského kraje, které ho dodaly přes 27 000 tun. Následovaly masokombináty z Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Za loňský rok výroba masa v kraji dosáhla nejvyšší úrovně za posledních sedm let. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 23 907 tun masa, meziročně o 1,8 procenta více. Na celostátní produkci se kraj podílel zhruba osmi procenty.

Výroba masa v kraji (bez drůbežího):
(výroba masa – v tunách / vepřové / hovězí)
2008:                   25 637 / 20 263 / 5228
2009:                   23 629 / 18 611 / 5000
2010:                   23 267 / 18 795 / 4454
2011:                   19 016 / 15 170 / 3833
2012:                   19 584 / 15 401 / 4171
2013:                   22 728 / 17 159 / 5547
2014:                   23 475 / 18 173 / 5285
2015:                   23 907 / 18 336 / 5557
1. pololetí 2016:   12 811 / 10 100 / 2704