Proti omezení kuřáků jsou spíše jen podniky, kam hosté chodí hlavně na pivo.

V restauraci Myslivna v Pardubicích se přestalo kouřit po rekonstrukci provozovny, azyl pro návštěvníky s cigaretou poskytuje jen malý výčep.

„Při rezervacích si všichni žádají nekuřácké prostředí, preferuje to 90 procent lidí," řekl provozní Kamil Nevěčný. Podle něj se charakter podniku změnil, nad pivaři převládají hosté, kteří přicházejí na jídlo nebo se chtějí sejít s přáteli, což se příznivě projevuje na tržbách.

Zákaz kouření zavedl již před 12 lety hotel Zlatý lev ve Svitavách, kde se předtím pět let kouřit mohlo. „Hosté ale ničili vybavení, propálili ubrusy, koberce, zažloutlé záclony jsme museli pořád prát a smrdělo to tam," uvedla provozovatelka Jana Hubená. Současný stav si podle ní pochvaluje jak personál, tak návštěvníci.

Web restu.cz, který zajišťuje rezervace v restauracích, eviduje například v Královéhradeckém kraji 856 podniků, nekuřáckých je podle databáze už 249 z nich. Podle předsedy krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Karla Rady podnikatelé nekuřácké podniky otvírají, protože vidí, že je o ně zájem. „Druhým důvodem je, že i zaměstnanci chtějí často pracovat v nekuřáckém prostředí," dodal.

Například v Hradci Králové byla dlouho jediným nekuřáckým podnikem hospoda U Andyho, která vznikla v roce 1992, postupně přibývaly další.

Nespokojen s omezováním kouření je naopak majitel pivnice U Mrtvoly ve Svitavách. „Dokud to nebude černé na bílém, tak se u nás kouřit bude. V pivnici kouří téměř 100 procent lidí. Kdyby to úplně zakázali, asi bych se na to vykašlal a zavřel bych," řekl.

Hospodským, a to i těm, kteří provozují nekuřácké bary, vadí už z principu, že stát chce protikuřáckým zákonem zasahovat do soukromého podnikání.