Několikrát do roka je ozvláštněna nějakou tou husičkou, ale jinak je jejím základem hovězí, telecí a skopové maso, hodně ryb a také drůbeže.

Rozinkové víno

Do kameninové nebo skleněné (nikoliv kovové) nádoby připravíme kilo rozinek a zalijeme je vychladlou převařenou vodou. Přikryjeme a necháme několik dnů v teple pracovat. Zhruba po třech dnech se vytvoří povlak, který sebereme. Když je víno hotové, přecedíme je a ochutíme citronovou kůrou a skořicí. Stočíme je do lahví, pečlivě zazátkujeme. Poté ho ještě alespoň týden necháme v chladu.

Kapr po židovsku

4 porce kapra, 4 malé cibule, 100 g kořenové zeleniny, jeden malý pórek, 3 stroužky česneku, 500 ml bílého vína, hlavičky žampionů, sůl, olej, bazalka, citron.

Vykuchaného kapra rozporcujeme a lehce osolíme. Na oleji nejprve podusíme nastrouhanou kořenovou zeleninu, česnek, drobně nakrájený pórek a cibuli. Zastříkneme bílým vínem, dolijeme vodou a uvedeme do varu. Porce kapra zvolna vaříme v zelenině asi patnáct minut. Potom opatrně vyjmeme, povařenou zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme přes cedník a dochutíme podle potřeby.

Hlavičky žampionů oloupeme a zprudka opečeme dohněda. Při podávání doplníme bazalkou a citronem. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory nebo chléb.

Podobný recept uvádí i Ota Pavel v knížce Jak jsem potkal ryby, kde se dočtete: „Soutěž vyhrál Jirka. Za nejlepší pokrm byl vyhlášen jeho kapr židovský. Recept tenkrát nechtěl prozradit, ne a ne. Ale ve spaní ho vybreptal: Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou zelenou petrželkou, přelij vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami.“

Zmrzlina

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh. Dva žloutky utřeme se dvěmi lžícemi cukru a lžičkou oleje, potom promícháme s rozdrceným ovocem. Použijeme například banány s jahodami a malinami nebo banány s mandarinkami a rybízem. Přidáme sníh, zmrazíme a podáváme polité likérem. Můžeme užít i kompotované ovoce.

Protože v této zmrzlině chybí mléko nebo smetana, je neutrální – parve – a lze ji podávat i po masitých pokrmech. A protože zajímavých informací o židovské kuchyni i receptů máme ještě minimálně na jednu sobotu, můžete se těšit na další pokračování.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov