Pomáhali ošetřovat fotbalisty

Jako obvykle zaměstnávaly hasiče nejčastěji takzvané technické události, kterými jsou například vyprošťování osob z výtahu nebo nouzové otevírání dveří. Takových zásahů bylo v květnu v Pardubickém kraji 220, téměř třetina se odehrála na Orlickoústecku.

Za uplynulých jednatřicet májových dní hasiči zasahovali u čtyřiadevadesáti dopravních nehod v kraji. Jednou z nejvážnějších byla havárie vozidla, které převáželo na fotbalový zápas mužstvo Dolní Dobrouče. Jeden mladý muž na místě zemřel, hasiči pomáhali s ošetřováním jeho spoluhráčů.

„Červený kohout" řádil na Svitavsku

Pardubičtí hasiči likvidovali také pětatřicet požárů. Nejčastěji, třináctkrát, řádil „červený kohout" na Svitavsku.

„Jako největší květnový požár se do hasičské statistiky zařadí ten, který likvidovaly 9. května čtyři hasičské jednotky. Ty byly povolány k požáru do Dašic, kde hořelo ve firmě zabývající se lakováním. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že hoří čistička kouře. Škoda byla vyčíslena na pět milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši pětaosmdesáti milionů korun," uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

K dalšímu velkému požáru vyjížděli 21. května pardubičtí hasiči. V nočních hodinách hořelo v pardubické pekárně a dva lidé byli popáleni. Třetí nejvážnější požár v Pardubickém kraji způsobilo vznícení vysokozdvižného vozíku ve Svitavách-Lánech.