V neděli kolem 15:30 hod. přijali hasiči hlášení o požáru střechy jednoho z opuštěných domů v areálu v ulici Boženy Němcové v Chlumci nad Cidlinou. Intenzita požáru byla taková, že se nakonec rozšířil na střechy čtyř objektů. Na místě zasahovalo celkem 15 jednotek hasičů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

V rámci mezikrajské výpomoci byla vyžádána také pomoc jednotek ze Středočeského kraje. Hasiči museli vést hasební zásah z vnějšku, pohyb uvnitř zasažených budov by pro ně kvůli značnému poškození střešních konstrukcí nebezpečný. Dále se soustředili na ochranu a ochlazování okolních domů. Kolem 19:15 byl požár lokalizován.

Dá se předpokládat, že vzhledem k rozsahu může trvat dohašování až do pondělí. Příčina se vyšetřuje, škoda by mohla podle vyšetřovatelů přesáhnout jeden milion korun. Odhad hasičů byl v tomto případě správný, hašební práce zabraly více než 20 hodin.

Zapojené jednotky: HZS Nový Bydžov, Hradec Králové, Hradec Králové – Pražská, JSDH Chlumec nad Cidlinou, Nové Město nad Cidlinou, Lovčice, Nový Bydžov, Kosice, Klamoš, Skřivany, Králíky, Chudeřice. Jednotky ze SČK: HZS Kolín, JSDH Žiželice a Týnec nad Labem.

Zálohu na hradecké stanici a vlastní zbrojnici drží pro případ jiné mimořádné události dobrovolné jednotky města HK (Třebeš, Plačice).