Velký požár likvidovali v pondělí ráno hasiči na Pardubicku. Vypukl uprostřed stájí Apolenka a zachvátil část objektu, ve kterém bylo uskladněno seno a sláma na zimu. Šlo o plochu přibližně 20 x 20 metrů. 

"Už když jsme přijížděli k místu, byla celá vrchní nástavba budovy v plamenech. Doslova svítila," popsal jeden ze zasahujících hasičů první pohled na místo požáru, který vypukl po páté hodině ráno.

Zdroj: @SejkPcePhoto/Jiří Sejkora

Od prvních momentů bylo jasné, že z objektu už není co zachraňovat, v části stájí ale byli koně. Na čtyřicet zvířat hasiči vypustili. Většina z nich skončila ve venkovním výběhu, minimálně dva z koní ale v nastálém zmatku utekli mimo areál. Jednoho měli odchytávat u Dašic. Další, částečně slepou klisnu, se podařilo najít v lese. Zvířata tedy požár přežila všechna bez úhony, stejně jako větší část areálu.

Sklad slámy se ovšem už v průběhu zásahu hasičů začal hroutit. Nejdříve se propadla dřevěná střecha, posléze požárem poškozená část štítové zdi. I další části objektu jsou po požáru nestabilní, části zdí na několika místech žárem popukaly.

"Budova se zřejmě bude muset zdemolovat, statika je narušena. Uvnitř bylo naskladněno na zimu seno a sláma odhadem za tři čtvrtě milionu korun. To se nyní pod dohledem hasičů nechá dohořet," uvedl vyšetřovatel hasičů Václav Dostál. Odhadní škoda je zatím ve výši dvou a půl milionu korun včetně uskladněné píce.

Požár stájí Apolenka ve Spojile u Pardubic.Zdroj: @SejkPcePhoto/Jiří SejkoraPředběžné škody na majetku si zatím na místě nikdo netroufl odhadovat. Neznámou je i příčina požáru. Vyloučit lze zřejmě zatím jen zkrat na elektrickém vedení, to v objektu totiž být nemělo.

"Důkladné ohledání místa požářiště bude možné nejdříve v úterý ráno. V tuto chvíli je několik vyšetřovacích verzí. Na úterní ráno ale počítáme i s ohledáním místa za pomoci psa vycvičeného na vyhledávání akcelerantů hoření," dodala Markéta Janovská.

V objektu shořela převážná část krmiva připravená na zimu. To navíc je nedostatkovým zbožím. "Nejtíživější problém je pro nás momentálně nedostatek sena a tedy krmení pro zvířata. Zvláště proto, že ho je letos nedostatek a jeho ceny jsou vysoké," říká Jolana Štěpánková, ředitelka Apolenky.

Tam se teprve škody začínají sčítat. Seno ve stodole nechávají hasiči kontrolovaně shořet. Zvířata už by je požívat nemohla a kvůli zápachu ohně by nešlo využít ani jako podestýlka.

"Podle prvních odhadů hasičů budeme také pravděpodobně muset strhnout budovu, kde je zázemí pro sociální rehabilitaci, hiporehabilitaci a zaměstnance se zdravotním postižením, kteří se starají o zvířata v Apolence," vypočítává škody Jolana Štěpánková.

Apolenka už také zřídila sbírkový účet: 30015-1205131359/0800, kam je možné posílat příspěvky. Poptává ale i zásoby sena či slámy. Nabídky či tipy je možno zasílat na adresu: jolana.stepankova@apolenka.org