Hasiči museli byt nejprve otevřít. Celý prostor byl zadýmený. Po průzkumu místa zásahu zjistili, že se jednalo o zahoření v kuchyni. „V místnosti shořela lednice, mikrovlnka i další vybavení. Jedna osoba se během požáru nadýchala zplodin hoření a záchranáři ji převezli do zdravotnického zařízení,“ popsala mluvčí krajských hasičů Martina Götzová s tím, že požár se podařilo velmi brzy lokalizovat.

„K ohrožení dalších obyvatel domu nebo majetku nedošlo. Nebylo tedy ani nutné začít osoby z domu evakuovat,“ ujistila mluvčí. Po uhašení požáru zůstali na místě dobrovolní hasiči z Meziměstí, aby na požářiště dohlédli. Kromě nich zasahovali také profesionální i dobrovolní hasiči z Broumova, dobrovolní hasiči z Teplic nad Metují a v pohotovosti byla i podniková jednotka hasičů z VEBA Broumov.

Požár ve sklepě domu po výbuchu kotle.
Požár zcela zničil sklep

Na místo byl povolán vyšetřovatel příčin požárů. „Podle ohledání místa vznikl požár právě v kuchyňském prostoru na lednici, kde nechal majitel zapálenou svíčku bez dozoru. Škoda se vyšplhala asi na 200 tisíc korun. Díky rychlému zásahu hasičů byly uchráněny hodnoty asi ve výši jednoho milionu korun,“ vyčíslila mluvčí a zdůraznila, že svíčka by nikdy neměla hořet bez dozoru.

Pokud přece jenom k požáru dojde, pak oheň v zárodku lze udusit třeba botou, pokrývkami nebo silnějšími textiliemi bez umělých vláken. Je možné použít i vodu, ale pozor na přístroje zapojené do elektřiny. Pokud se to nedaří, volejte co nejdříve hasiče pomocí linky 150 nebo 112.