Událost byla hlášena v 16.39 hodin, plameny likvidovaly desítky hasičů i cisteren. „Oheň se díky větru a extrémním klimatickým podmínkám začal velmi rychle šířit a brzy zabíral plochu zhruba jedenkrát dva kilometry," uvedl mluvčí královéhradeckých hasičů Ondřej Sezima.

„K zásahu byl přivolán také vrtulník z Brna s vodním vakem, likvidace ohně si vyžádala rovněž výpomoc hasičských jednotek ze širokého okolí včetně stanic z Holicka a Pardubicka," sdělil operační důstojník pardubických hasičů. „Hasiči prioritně soustředili pozornost na oblast, kde se požár šířil směrem k obydleným oblastem, především obci Petrovičky. Zde se podařilo šíření ohně zastavit a zabránit škodám na zdraví a životech občanů," doplnil událost Sezima.

Hasičům se oheň podařilo lokalizovat zhruba o půl sedmé večer a ve večerních hodinách byl požár zcela uhašen. Na místě zůstalo do ranních hodin pět dobrovolných jednotek pro dohled nad požářištěm.

Pět hasičů bylo při hašení ohně u Petroviček zraněno – byli přehřátí a nadýchali se nebezpečných zplodin. Jeden z hasičů byl drobně zraněn pravděpodobně z důvodu selhání techniky. Plameny a zejména pak hustý černý kouř, který zahalil šikoré okolí, zkomplikovaly také dopravu na silnici I/11, která musela být dočasně omezena.

Příčina požáru není zatím známa. Vzniklá škoda je předběžně stanovena na 300 tisíc korun. Z toho zhruba 200 tisíc korun na shořelé balíkované a volně ložené slámě a asi 100 tisíc korun na plotech a porostech v obci Petrovičky.