Prezidentský volební model Deníku ještě nikdy nepředvídal tak těsný souboj jako nyní. Odstup vedoucího Andreje Babiše na třetí Danuši Nerudovou se zmenšil na pouhé dva procentní body.

Vyrovnání čela pelotonu způsobil nejnovější průzkum agentury Median, který favorizuje generála Petra Pavla a ekonomku Danuši Nerudovou před šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Tím také skončilo několikatýdenní posilování Babišových preferencí na úkor Petra Pavla.

Zároveň se z posledních průzkumů zdá, že také popularita Danuše Nerudové naráží na strop. V tuto chvíli tak není vůbec jisté, kdo z vedoucí trojice skončí už v prvním kole voleb.

Podle volebního modelu Deníku získají Babiš s Pavlem a Nerudovou až 76 procent všech platných hlasů. Prostor pro ostatní kandidáty se povážlivě smrskl.

Nejvíce z něj zabírá diplomat Pavel Fischer se 6,2 procenta hlasů. Oproti začátku týdne ztratil další desetinku procentního bodu. Naopak senátorovi Marku Hilšerovi se podařilo o stejný kousek posílit. Na šestém místě zůstává odborový předák Josef Středula se čtyřmi procenty hlasů. Sedmičku nejnadějších kandidátů pak uzavírá Jaroslav Bašta. Jeho preference však ani zdaleka nedosahují preferencí strany SPD, která jej do boje o prezidenstké křeslo vyslala.

Kandidáti na prezidenta pro volby v lednu 2023
Partneři prezidentských kandidátů: Nechceme být jen ozdobami

Pouze teoretické naděje na postup do druhého kola živí bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a podnikatel Karel Diviš, kterého do hry vrátilo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ani jeden z nich podle volebního modelu Deníku nepřekoná hranici jednoho procenta hlasů.

Jak model počítá

Před každými volbami se vyrojí množství průzkumů, které se snaží odhadnout rozložení sil. Čísla publikovaná jednotlivými agenturami se přitom často výrazně rozcházejí. Nejinak je tomu nyní před blížící se volbou prezidenta ČR.

Unikátní model Deníku, tzv. „poll of polls“, proto výsledky průzkumů kombinuje. Zohledňuje přitom jen ty, které publikovaly renomované agentury od letošního září.

Podnikatel Karel Janeček hovoří s novináři poté, co odevzdal na ministerstvu vnitra v Praze petiční archy a přihlásil se ke kandidatuře na prezidenta, 8. listopadu 2022
Janeček se nevzdává. Kvůli registraci k volbám se obrátil na Ústavní soud

Abychom zohlednili fakt, že průzkumy probíhaly v různou dobu a na různě velkých vzorcích populace, nevystačíme si s pouhým aritmetickým průměrem. Vyhlídky kandidátů proto pomocí několika vzorců vážíme. Jednoduše řečeno, čím je průzkum novější a čím má více respondentů, tím více ovlivňuje celkový výsledek v modelu.

Aktuálně je volební model Deníku založen na těchto průzkumech: