Nejvíce nakažených labutí se loni objevilo na jihu Čech. Problémy s odbytem housat měla například husí farma v Byňově u Nových Hradů na Českobudějovicku, která je největší chovnou stanicí a jediným šlechtitelským chovem v republice. Vedoucí střediska a šlechtitel Miloš Roule odhadl celkové škody na chovu na 1,5 milionu, obdobnou částku musel investovat do zabezpečení výběhů a objektů. Farma musela investovat do sítí a dalších opatření chránících chov. První tři násady bylo třeba úplně zlikvidovat, husy navíc v omezeném prostoru hůř snášely, takže je méně mláďat, což znamená ztrátu zhruba půl milionu korun.

Spousta práce tehdy podle něj přišla vniveč kvůli náporu sněhu, pak čelil udání, že týrá divoké kachny, které přilétaly do zasíťovaných míst kvůli krmení. Proto nedávno boční části sítí uvolnil. "Dnes mi řekli, že to mám znovu zasíťovat, takže mě čeká další práce. Je to pořád spousta energie a starostí, někdy mi to připadá jako marné snažení," dodal Roule. Náhradu, kterou mohl získat od Evropské unie, kvůli náročné administrativě nežádal. "Například bych musel mít doklady na vejce, která jsem vyřadil. Takové nároky odradily spoustu chovatelů," vysvětlil.

Problémy měla také drůbežárna v Žíteči na Třeboňsku, která loni v dubnu zasahovala do ochranného pásma vyhlášeného veterináři kvůli ptačí chřipce. Více než 60.000 brojlerů z chovu nechce žádný zpracovatel vykoupit. Drůbežárna tehdy škodu vyčíslila na 2,5 milionu korun. Majitele chovu se nepodařilo zastihnout, podle Kouby se ale nakonec podařilo brojlery prodat do Polska.

Ptačí chřipka se objevila také na jižní Moravě. V Kosticích na Břeclavsku našli loni v květnu dvě uhynulé labutě. Pocítila to především drůbežárna v Moravské Nové vsi, asi sedm kilometrů od Kostic. Podnik zrovna neměl v halách žádnou drůbež, plánoval ji navézt o několik dní později. Kvůli ptačí chřipce musel počkat, a vznikla mu tak škoda kolem 300.000 Kč. "Odškodnění od státu jsme ale nedostali, náhrady šly od Evropské unie, ale jen do 30. dubna. V Kosticích se chřipka objevila o pár dní později," připomněl spolumajitel podniku Ivo Kudrna.

Každé vyhlášení mimořádných veterinárních opatření má podle Kouby negativní dopad na obchod. "Chovatelé měli problémy, ale nakonec se stejně podařilo obchody nějak zrealizovat, i když možná s většími ztrátami," uvedl Kouba. Pozitivní nález nyní objevili veterináři při monitoringu dvou chovů na Jindřichohradecku a Strakonicku, testy ale virus ptačí chřipky nepotvrdily.

První případ ptačí chřipky se v ČR objevil v březnu 2006, poté bylo zaznamenáno dalších 13 výskytů. Vždy šlo o volně žijící ptáky - labutě, které byly nakaženy člověku nebezpečným virem ptačí chřipky H5N1. Zatím poslední případ se objevil u krocanů na farmě Zemědělsko obchodního družstva Zálší v Tisové na Orlickoústecku. Podle výsledků testů v národní referenční laboratoři v Praze je zabil vysoce patogenní virus ptačí chřipky H5N1, nebezpečný i člověku.