"Je to rána. Obejdu lidi, zatím je obec v klidu. Doufejme, že ptačí chřipka nebude také v Zálší," řekl ČTK Kuthan, který odhaduje, že v obci mají drobnochovatelé asi 300 kusů drůbeže. Lidé v obci chovají hlavně slepice, kuřata nebo kachny. Mají jich obvykle po deseti a více kusech. Například Františka Hošdorová má svých sedm slepic a osm kuřat už od minulé středy, kdy se vyskytla chřipka v nedaleké Tisové, zavřené, aby nepřišly do styku s volně žijícím ptactvem. Ani tak ale svou drůbež neuchránila.

Zdrojem nákazy podle veterinářů není tentokrát infikovaná sláma, používaná v krůtím chovu v Tisové jako podestýlka, ale nepřímý kontakt s lidským nebo ptačím nositelem viru. Obyvatelé ale mají jiný názor. "Stohy slámy, které se vozily jako podestýlka do Tisové a z které se patrně také rozšířila nákaza, se vozily na obě postižené farmy v Tisové a Noříně," řekl místní obyvatel Rudolf Ondráček. "Už jsem nechal slepice venku, je to totiž jedno, stejně je vybijí," uvedl. "Co nám zbude," dodala jeho manželka Marta.

Veterináři možnou spojitost infikované podestýlky v Tisové a Noříně popírají. "Kuřata se chovají na roštech, ale slámou se nepodestýlalo. Jen snad pilinami, ale ty se tam dávaly už před 36 dny. Žádnou souvislost s první nákazou v Tisové to nemá. Tam se podestlalo slámou ve středu a už v sobotu začaly hynout první krůty, v Noříně se ani po 36 dnech od podestýlky žádné klinické příznaky neprojevily, nic nehyne," řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy Pardubice Josef Boháč. Podle něj mohl chov infikovat jeden ze zaměstnanců Zemědělsko obchodného družstva, je to ale jedna z možností. Inkubační doba viru ptačí chřipky je podle něj dva až pět dní.

Kuřata na nořínské farmě krmí a napájí automaty, řekla Jaroslava Králová, která dřív na farmě v Noříně i v Tisové pracovala. "Teď už tam pracuje jen minimum lidí," uvedla. Její otec chová 12 slepic a má několik malých kachen. Králová se trochu obává o své zdraví a zdraví svých dvou dětí. "Mám roztroušenou sklerózu, a tím pádem i sníženou imunitu. Volala jsem odborníkům, zda se mám zavřít v domě a nevycházet. Ti mi řekli, že mi nic nehrozí. Hlavně si máme mýt ruce, to je základ," řekla Králová.

Zemědělsko obchodní družstvo Zálší, které farmu vlastní, má i další chovy. Podle předsedy představenstva družstva Františka Bartoše mu kromě postižených farem v Tisové a Noříně patří chovy v Dvořisku a Loučkách. Hala v Dvořisku je nyní prázdná, v Loučkách je 50.000 kuřat.