V podvečer na farmu ZOD Zálší v Noříně dorazilo více než 80 členů 156. záchranného praporu Olomouc, kteří společně s hasiči postavili dekontaminační linku a přibližně ve 20:30 hod. zahájili likvidaci chovu. V objektu bývalého kravína se v tu chvíli nacházelo nacházelo na 27 a půl tisíce kusů drůbeže. Velitel zásahu po dohodě s veterináři rozhodl o stejném způsobu usmrcení jako v Tisové.

Jednotlivé kusy jsou vynášeny do připravených kontejnerů a šetrným a rychlým způsobem utraceni. Jednorázové zaplynování celého chovu nebylo možné z důvodu nevyhovujícího technického stavu objektu.

Likvidace chovu byla dokončena ve čtvrtek 28. června ve 3:15 hod., hasiči a vojáci pracovali ve dvou směnách. V 5:00 hod. dokončili zabezpečovací dekontaminační práce a v 8:00 hod. začali s plošnou dekontaminací objektu.

Během dopoledne veterináři zahájí nutné utrácení domácích chovů. Papoušci, které tu v počtu desítek kusů chová soukromý chovatel, dostanou výjimku. Budou veterinárně vyšetřeni. S platností od středeční půlnoci vydala Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj Mimořádné veterinární opatření č. 3/2007, které je vyvěšeno i na úřední desce Pardubického kraje (včetně elektronické na www.pardubickykraj.cz).

V tomto opatření jsou vymezena pásma 3 a 10 km včetně povinností a opatření směrem k obcím a chovatelům drůbeže a dalšího ptactva. Zároveň platí další pásmo s omezením, což je území Pardubického kraje a částečně okresů Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou. Z tohoto regionu nesmí být vyvážena drůbež do zemí Evropské unie. Obec Nořín je uzavřena. Objekt farmy střeží Policie ČR, do obce je kromě zasahujících jednotek a místních obyvatel všem vstup zakázán. Důvodem je bezpečnost a také potřeba zajistit dostatečný prostor pro techniku zasahujících jednotek i samotný zásah.

„Přestože jsme v Pardubickém kraji objevili v krátké době již druhé ohnisko nákazy, mohu obyvatele regionu ujistit, že žádné bezprostřední nebezpečí jim nehrozí. Na našich internetových stránkách jsme také umístili obecné zásady chování před nákazou a odkazy na internetové stránky ministerstva zemědělství a státní veterinární správy, kde se dají dohledat další potřebné informace. Kromě toho jsme v kontaktu se starosty měst a obcí,“ řekl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. „Chci poděkovat zasahujícím vojákům, hasičům, policistům i veterinářům za dobře odvedenou práci a lidem v Noříně za jejich pochopení a spolupráci,“ dodal Línek. Farma v Noříně patří stejnému zemědělskému družstvu jako chov krocanů v Tisové. Veterináři nákazu zjistili prostřednictvím testů, které se v souvislosti v výskytem ptačí chřipky v Tisové prováděli. Drůbež v tu chvíli neprojevovala žádné klinické příznaky.