Během tohoto období stále platí 3 a 10 km pásma a v nich zavedená opatření. „V komerčních chovech průběžně vyšetřujeme drůbež a výsledky jsou negativní. Monitorujeme i volně žijící ptactvo, především to vodní a u drobnochovatelů kontrolujeme dodržování přijatých opatření,“ shrnul aktuální situaci MVDr. Radek Axmann z Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj.

Pro chovatele stále platí zákaz shromažďování a přesouvání drůbeže a produktů z nich, v obou pásmech a v celém Pardubickém kraji a také okresech Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou Kralovehradeckého kraje musí být domácí drůbež držena v uzavřených prostorech. Pokud majitel toto nařízení poruší, bude s ním nakládáno podle platné legislativy a hrozí mu desetitisícové pokuty.

„Důležité je, aby si lidé všímali především hromadných úhynů ptáků. Za takový úhyn považujeme nejméně pět kusů. Pokud kdekoli v přírodě nebo i doma objeví jedno mrtvé zvíře, není třeba panikařit a obávat se ptačí chřipky,“ dodává Axmann. „Díky profesionalitě záchranných složek, veterinářů i veřejnosti jsme se s virem ptačí chřipky dokázali vypořádat. Kromě výdajů na zásah samotný uvolní Pardubický kraj na řešení situace i další finanční prostředky. Rada Pardubického kraje již schválila finanční dar ve výši 100 tisíc korun. Příjemcem je Zemědělské obchodní družstvo Zálší a jeho prostřednictvím i obce Tisová a Zálší, pod které spadá osada Nořín,“ připomněl vicehejtman Roman Línek.