"Okamžitě jsem svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje a aktivovali jsme všechny potřebné složky. Bezpečnostní rada rozhodla o potřebných opatřeních, např. vyhlášení ochranných pásem a s tím souvisejících omezeních pro chovatele. Policie uzavřela přístupové cesty k obou farmám. Z centrálních skladů bude dodán pro zasahující složky lék Tamiflu,“ popsal prvotní kroky vicehejtman a úřadující předseda bezpečnostní rady kraje Roman Línek. Jisté je utracení nakažených chovů, o drobnochovech budou veterináři ještě jednat.

„V každém případě chceme tento zásah do domácí drůbeže co nejvíce minimalizovat,“ dodal Línek. Ve společnosti Vajax a.s. Choceň je chováno cca 54 tisíc kusů slepic, ve společnosti Mach drůbež a. s. Netřeby je chov o velikosti cca 17 tisíc kusů masných slepic. Jejich utracení začne pravděpodobně ve čtvrtek ráno. Pokračuje také vyšetřování komerčních chovů v ochranných pásmech. Veliteli zásahu byly v obou lokalitách stanoveni příslušníci Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, kteří už mapují terén přímo na místě. O pomoc byla opět požádána armáda.

Na místo odjel také radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství Petr Šilar, aby komunikoval se starosty obcí a s veřejností a informoval je o závěrech jednání bezpečnostní rady. „Naším cílem je pomoci všem občanům, kteří jsou touto nešťastnou situací postiženi. Chceme jim finančně případně i jinak pomoci poté, co nebezpečí skončí, aby na svých dvorech a zahradách mohli mít zpátky své počty drůbeže a jejich život se v tomto směru vrátil do normálu,“ ujišťuje Línek.

Ve čtvrtek 12. července 2007 v 8:00 hodin přijede na štáb zásahu zřízený v objektu ZOD Zálší ministr zemědělství Petr Gandalovič.