Likvidaci asi 4000 krůt a zhruba tisícovky domácí drůbeže v obci ukončili odborníci v pátek. Na patogenní vir H5N1, který je nebezpečný i člověku, od minulé neděle zemřelo přibližně 1800 krůt. Odborníci v pátek zlikvidovali poslední krůty a stejně naložili i se zhruba tisícovkou kusů drůbeže, kterou chovají lidé v obci. Domácnosti v Tisové obcházela dvojice odborníků v ochranných oblecích, odebírali lidem drůbež, kterou ihned usmrtili a hodili do pytlů. Kurníky dezinfikovali, majitelé podepisovali potvrzení o odevzdaném počtu drůbeže. Veterináři udělali výjimku i u několika pštrosů. Naopak holubi místních chovatelů smrti neunikli, neboť mohou roznášet nebezpečný virus po okolí.

Vyklízena podestýlka

Slámovou podestýlku z pěti hal vyklízejí za pomoci mechanizace pracovníci družstva. Vyvážejí ji do silážní jámy přímo v areálu výkrmny krůt. Jáma je vyložena plachtou, kterou se pak hromada také přikryje. Hasiči očekávají, že po přikrytí se hromada samovolně zahřeje na více než 70 stupňů Celsia a případné viry chřipky se samy zničí.

Odpoledne chtějí hasiči, pokud nebude pršet, zapálit stoh slámy, která byla minulý týden ve středu použitá na podestýlku. Sláma byla údajně zdrojem nákazy, protože k ní mohlo volně žijící ptactvo. Stoh je asi čtyři kilometry od obce a na jeho zánik bude dohlížet jednotka dobrovolných hasičů.

"Vyvážení slámy z hal by se mohlo stihnout do dnešního večera," řekl Černohorský. V neděli by přišlo na řadu vymytí hal teplou tlakovou vodou a celou sanaci by měla završit pondělní dezinfekce hal specializovanou firmou. Na likvidaci podestýlky, dezinfekci kurníků a dalších pracích spojených s likvidací ohniska nákazy se nyní podílí kolem 35 lidí.

Chovatelé dostanou náhrady

Podle zástupců MZe a Státní veterinární správy mohou postižení chovatelé požádat o náhrady za drůbež vybitou kvůli ptačí chřipce do šesti týdnů od usmrcení zvířat. Náhrada od státu jim náleží ze zákona. S dokladem o počtu zlikvidovaných kusů a žádostí o kompenzaci se mohou obrátit na zemědělské agentury nebo na ministerstvo zemědělství. Náhrady budou podle odhadů činit řádově statisíce korun. Peníze se vyplatí z všeobecné pokladní správy státního rozpočtu. Česko pak může požádat o příspěvek EU.

Myslivci kvůli ptačí chřipce sledují chování a zdravotní stav ptactva. Zejména se zajímají o kachny, labutě a racky. V případě, že by přišli na jakékoli změny, informovali by veterinární správu.

Ptačí chřipka se v tuzemsku poprvé objevila loni. Zjištěno bylo 14 případů. Vždy šlo o uhynulé volně žijící ptáky. Nyní se po roční pauze nemoc vrátila a poprvé byl zasažen chov drůbeže.

Výskyt ptačí chřipky zatím nevyvolal zvětšený zájem o lék Tamiflu. Protivirový přípravek užívají lidé, kteří byli v přímém kontaktu s krůtami z Tisové. Pro ostatní to nemá podle odborníků smysl.