Chovatelé jsou už podle ředitelky Okresní agrární komory Pardubice Jarmily Vlasákové mírně nervózní. Nikoli však z možného nebezpečí, ale spíše z poprasku, který se strhnul okolo. Přesto chovatelé berou výskyt onemocnění a s ním spojená opatření, které stanovila Krajská veterinární správa Pardubického kraje, naprosto vážně.

„Co se týká preventivních opatření, některá už jsou víceméně standardní a některá už dodržujeme i v průběhu roku. To platí například pro omezený vstup do hal. Snažíme se pochopitelně omezit pohyb osob v prostředí, kde je na malém prostoru větší množství chované drůbeže, už jako preventivní opatření proti jakémukoliv onemocnění. Nyní tam smí jen příslušní ošetřovatelé, technici a v případě návštěvy veterinář,“ řekl Zdeněk Barták, hlavní zootechnik společnosti Moras Moravany, která vlastní velkochov kuřat.

„K dalším opatření patří rohože napuštěné chloraminem pro dezinfekci podrážek. Místnost pro ošetřovatele, kde probíhají vyšetření drůbeže, se taktéž pravidelně dezinfikuje. Samozřejmě panuje zvýšený dozor v celém chovu,“ konstatoval Zdeněk Barták.

Nebezpečí momentálně nepovažuje za vážné. Zavedená i stálá opatření pokládá za dostatečná. Krmení i podestýlku si pro sedm hal, ve kterých mají na dvě stě padesát tisíc kuřat, zajišťují vlastní.

„Minulý pátek tu veterináři udělali vyšetření kuřat. U dvaceti kusů náhodně vybrané drůbeže se provedly standardní výtěry z konečníku a ze zobáku. V sobotu nám už přišly výsledky, takže jejich vyhodnocení bylo dost rychlé,“ vysvětluje Zdeněk Barták.

Sledovaný úhyn drůbeže v halách se podle jeho slov pohybuje na minimální hranici, pod jedním promile. Ani zájem ze strany odběratelů epidemie nijak neovlivnila. Naopak, na trhu je kuřat spíše nedostatek a ceny dokonce stoupají.