Předchozí
1 z 7
Další

Petrof

PETROFPETROFZdroj: Deník/Michal Fanta

Petrof je významným evropským výrobcem akustických klavírů a pianin. Antonín Petrof vyrobil své první křídlo v roce 1864 a tehdy položil základy výroby mistrovských hudebních nástrojů značky Petrof. Během několika let vybudoval z malé dílny prosperující továrnu a ta stojí v Hradci Králové dodnes. Obchoduje na pěti kontinentech a vyváží do více než 65 zemí celého světa.

Od roku 1864 se v Hradci Králové vyrobilo pod značkou Petrof zhruba 635 tisíc nástrojů a řadu dalších v rámci Pefrof Brand Family. Za desetiletí jejich výroby se mnohé změnilo, precizní ruční práce, pečlivý výběr materiálů a nezaměnitelný romantický zvuk však zůstává. V roce 1948 byla továrna znárodněna, v roce 1998 byla dokončena privatizace a od roku 2001 je továrna zpět v rukou rodiny Petrofů.

Kara

Trutnovský podnikatel Zdeněk Rinth zachránil tradiční českou firmu Kara.Trutnovský podnikatel Zdeněk Rinth zachránil tradiční českou firmu Kara.Zdroj: Jan Bartoš

Známá trutnovská kožešnická a oděvní společnost Kara se dokázala postavit z existenčních problémů zpět na nohy a díky trutnovskému podnikateli Zdeňku Rinthovi, který se stal znovu jejím hlavním majitelem, letos odvrátila hrozící zánik. Zpracování kožešin v Trutnově má dlouhou tradici a sahá až do 16. století, což potvrzují cechovní památky z roku 1567 a 1606. První továrna na výrobu kožešin se však objevila až kolem 40. let 20. století v Trutnově Poříčí.

V roce 1948 vznikla společnost Kara Trutnov. V 70. letech znali už Karu po celém světě a zákazníci se do Československa pro kožichy rádi vraceli. Vyvážely se do tehdejšího SSSR, Švýcarska, Německa, Velké Británie, USA i Skandinávie. Název Kara si trutnovský závod vypůjčil od karakulské ovce, která poskytovala cennou a luxusní kožešinu zvanou perzián či astrachán. Jejím domovem je dnešní Uzbekistán, Turkmenistán a Afghánistán.

Primátor

Pivovar Primátor.Pivovar Primátor.Zdroj: se svolením Pivovaru Primátor

Náchodský pivovar letos slaví 150. výročí. Pivo se v Náchodě vaří nepřetržitě od roku 1872 a navazuje tak na mnoha set letou tradici pivovarského řemesla. Na zasedání městského zastupitelstva 30. června 1871 byl jednohlasně schválen návrh na stavbu pivovaru, v dubnu 1872 byl slavnostně položen základní kámen nového pivovaru. K roku 1935 se váže zavedení obchodní známky „Náchodský Primátor“. Použita byla pro nově vyráběné tmavé 12° pivo. S krátkou přestávkou je tato obchodní známka Primátor používána dosud.

Náchodský pivovar je v současnosti největším výrobcem svrchně kvašených piv v České republice. Od roku 2009 patří soukromému majiteli, v minulosti ho vlastnilo město Náchod a stát jako součást národního podniku Hradecké pivovary, Hradec Králové.

Cukrovar Hrochův Týnec 

Cukrovar Hrochův Týnec.Cukrovar Hrochův Týnec.Zdroj: se svolením Miloše Pekaře

Ti dříve narození si dobře pamatují na výstavbu nového a nejmodernějšího cukrovaru v té době u nás. Základní kámen k jeho stavbě byl položen 1. ledna 1967. Jeho výstavbu i dodávky technologie zajišťovali polští stavbaři. Společnost Eastern Sugar ČR ale v roce 2006 oznámila uzavření cukrovaru s tím, že vrací svou kvótu na produkci cukru Evropské unii. Za to od ní dostane peníze (cca 60 milionů eur). V restrukturalizačním plánu se firma dobrovolně zavázala, že cukrovary zlikviduje a plochu osází zelení. Demolice areálu začala a skončila v roce 2007.

Transporta Chrudim

Transporta ChrudimTransporta ChrudimZdroj: Archiv

Česká firma vyrábějící především dopravní zařízení. Sídlo bylo v Chrudimi. Zakladatelem Transporty byl František Wiesner. Dne 28. října 1945 byla Wiesnerova továrna znárodněna. Transporta i s pobočnými závody prošla fázemi národní podnik, koncernový podnik, státní podnik a akciová společnost. Výrobky Transporty nacházely odbyt nejen v tuzemsku, ale i v Evropě, Asii, Africe nebo Jižní Americe. Ještě na počátku 90. let zaměstnával podnik přes 4500 lidí a jeho obrat dosáhl v roce 1997 více než dvě miliardy korun. V říjnu 1999 na ni byl prohlášen konkurz.

Továrny mlýnských strojů Pardubice

Hasiči v budově bývalé administrativní části Továrny mlýnských strojů zůstali až do sobotního polednePosledním hřebíčkem do rakve byl rozsáhlý požár z července 2002Zdroj: DENÍK/Jiří Sejkora

Neslavný osud potkal známou Prokopku, kterou v roce 1871 založil Josef Prokop. Specializovala se na výrobu mlýnských strojů. Název areálu na Palackého třídě zůstal i po znárodnění, kdy se závod přejmenoval na Továrny mlýnských strojů n.p. Po privatizaci, kdy závod převzala firma Prokop, areál závodu postupně chátral. Posledním hřebíčkem do rakve byl rozsáhlý požár z července 2002. O deset let později byl areál, který se stal útočištěm bezdomovců, zbourán.

Perla Ústí nad Orlicí

Vstupní část přádelny bavlny Perla, 70. léta 20. století.Vstupní část přádelny bavlny Perla, 70. léta 20. století.Zdroj: se svolením Orlického muzea Choceň

Začátky textilní výroby v Ústí nad Orlicí sahají do 19. století. Za velkým rozvojem textilního průmyslu na Orlickoústecku stály především dvě rodiny: Janderovi a Hernychovi. Díky velkému rozmachu se v 90. letech 19. století stalo město centrem bavlnářského průmyslu východních Čech, na základě toho získalo přezdívku Východočeský Manchester.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkSlávu pak v minulém století šířila hlavně firma Perla, která například v sedmdesátých letech zahrnovala 15 závodů s více než 6 tisíci zaměstnanci. Barevné damašky z Perly znali i bohatí šejkové. V roce 1989 byla firma přetransformována na státní podnik, který ve svých 15 výrobních závodech zaměstnával 5239 osob.

Kolem roku 2006 ale přišly první ekonomické problémy a firma zkrachovala. Výroba skončila v roce 2009.