Tam si Kolben v novinách přečetl, že v továrně T. A. Edisona vyhořela slévárna. Řekl si, že tam budou potřebovat inženýry, tak napsal Edisonovi dopis a Edison ho zaměstnal ve svých vývojových laboratořích. Po roce se stal Edisonovým nejbližším spolupracovníkem.

Při jedné ze svých cest po New Yorku navštívil také Nikolu Teslu, který mu předvedl svou laboratoř se střídavým proudem, což jej zásadně ovlivnilo. Tehdy se totiž vedly velké diskuze mezi zastánci stejnosměrného a střídavého proudu, Edison tehdy považoval střídavý proud za nesmysl, podobné názory sdílel i český vynálezce František Křižík.

Zpět do Evropy se Kolben vrátil kvůli jeho ženě, která si za mořem nikdy nezvykla.

Měření počasí v Klementinu. Ilustrační foto.
Podívejte se s námi na sedm slavných výrobků a značek Prahy

Roku 1896 se inženýr zabydlel ve vile Fleissnerka ve Vysočanech a zakládá s několika společníky, z nichž nejvýznamnější byl Karel Bondy, továrnu Kolben a spol. Zpočátku začínaly v dřevěné kůlně s 25 lidmi.

Továrna rychle rostla, během tří let stoupl počet zaměstnanců na 400. Úspěchů od té doby zažila nespočet. Roku 1927 fúzí vzniká největší strojírenský podnik v Československu, Českomoravská-Kolben-Daněk (ČKD), v době největšího rozmachu měla 12 tisíc zaměstnanců.

Kolben nezapomínal na dvě hlavní myšlenky, které se naučil od Edisona – pořád se vzdělával a sledoval všechno nové, druhá pak spočíval v tom, že všechno, i když to vypadá technicky vynikající, musí být také ekonomicky proveditelné a musí se nechat prodat.

Jeho technologické licence kupovaly významné elektrotechnické firmy po celém světě. Sepsal mnoho prací věnovaných silnoproudé elektrotechnice a jejímu zavádění do praxe.

V letech 1908 a 1910 jej přijal císař František Josef I. a udělil mu Řád železné koruny.

Průmyslníka židovského původu v roce 1942 zatkli nacisté a rok poté ve věku 80 let zemřel v Terezíně. Dnes se po něm nazývá stanice pražského metra linky B Kolbenova a přilehlá ulice ve Vysočanech, kde stávala jeho továrna.

„Pomyslel jsem v srpnu 1896 na to, že dám své bohaté znalosti a zkušenosti do služeb své české domoviny. V tehdejším Rakousku bylo jen málo menších elektrotechnických výroben, a to pouze v počátečním stadiu vývoje. Zdálo se mi nejlepším, abych sám zřídil moderní elektrotechnickou továrnu ve středu velké průmyslové oblasti, v tradičním sídle vysoce rozvinutého strojírenství: v Praze,“ pronesl Kolben při oslavě svých 75. narozenin.

Tomáš Studeník. Jako inovátor vede kreativní a ideační workshopy. Je zakladatelem a ředitelem konzultační společnosti Insane Business Ideas. Organizuje inovační maratony CEE Hacks.
Tomáš Studentík: Práci sestřiček na JIP budeme vyučovat ve virtuální realitě