Že je Tomáš Baťa jeho velkým vzorem, přiznal mladý podnikatel Václav Staněk hned několikrát. Letos se chtěl svému vzoru ještě více přiblížit a vyrobit stejně jako Baťa 240 tisíc párů bot.

„I přes očekávaný dvojciferný růst tohoto čísla nejspíše nedosáhneme, značně se k němu však přiblížíme,“ přiznává Staněk. Další z věcí, ve kterých by chtěl „krále obuvi“ následovat je neusnout na vavřínech a také se neustále posouvat.

Letní deník - logo 2022Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkProblémem je podle Staňka nedostatek ševců a malý zájem o toto řemeslo. Přišel proto s myšlenkou vlastní obuvnické akademie, která by mohla začít nabírat reálnější obrysy už v nadcházejících letech.

„Přemýšlíme primárně nad rekvalifikačními kurzy. Nicméně do budoucna bych byl rád, kdyby obuvnická škola v České republice byla, ať už to dělá kdokoliv,“ upřesnil Václav Staněk.

Další možností, jak k řemeslu přilákat nové lidi, je větší propagace.

„Můžeme ukazovat jeho krásu, vyrábět co nejvíce bot a snažit se ukázat krásu ševcoviny i mladé generaci,“ dodává Staněk.

Tomáš Baťa chtěl obout celý svět. Nabízí se proto otázka, jestli je tohle cílem i mladého podnikatele a jeho Vasek.

„Naším cílem je se každým rokem posouvat co nejdále, rozšiřovat sortiment, vyrábět co nejkvalitnější boty a kam až se dostaneme, uvidíme,“ uzavírá odhodlaně Václav Staněk.