Tradiční krajská filmová soutěž pro Královéhradecký kraj s názvem Český Videosalon se přesunula z Hradce Králové do Nového Města nad Metují.

Za krásného počasí a v romantickém prostředí se nedávno otevřely filmovým nadšencům dveře sálu Kina 70, kde v důstojném prostředí všechny přivítal jeho ředitel Jaroslav Červinka a představil účastníkům porotu, ve které letos zasedli zkušení tvůrci: Silvie Dymáková (Český lev za film Šmejdi), Roman Vávra (nominace na pět Českých lvů za film Co chytneš v žitě) a Zdeněk Všelicha.

Soutěž byla rozdělena do čtyř bloků. Dva proběhly dopoledne a promítnuto v nich bylo celkem 21 ukázek. Následoval rozborový seminář a odpoledne bylo ve dvou blocích promítnuto dalších 15 snímků, které se rovněž hodnotily na následném semináři.

Celkem se do soutěže přihlásilo osmadvacet účastníků v pěti kategoriích (Dokumentární snímky, Hrané snímky, Reportáže a publicistika, Videoklipy a Experimentální snímky).

Nejpočetněji byl zastoupen Hradec Králové (celkem deset filmařů), dále zde byli tvůrci z Rychnova nad Kněžnou, Vamberku, Náchoda, Nového Města a dalších šesti měst.

O tom, že promítaná díla měla vysokou úroveň, svědčí i to, že porota komentovala některé snímky tak uznalými slovy jako: „Profesionál by se za to nemusel stydět; Tohle jste točil jak? To bylo úžasné," aj.

Cenu za kameru si odnesl snímek Šest Vojtěcha Lukeše z Hradce Králové, zatímco Cenu hejtmana Královéhradeckého kraje získal snímek Historie jednoho letadla od Davida Baldy, rovněž z Hradce Králové. Cenu diváků získal snímek Máš ji Martina Křivdy z Nového Města nad Metují. Z každé žánrové kategorie byly oceněny snímky, které postupují do celostátního kola.

Celou soutěž zorganizoval Ondřej Krejcar z Centra podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové.

Krajská filmová soutěž Český Videosalon.

Eva Csölleová, Vítek Formánek