Konalo se v prostorách klubu První Mini-Z Racer ve Zlatnické ulici na kobercové dráze, což nebyl zrovna povrch na který by Třebechovičtí byli zvyklí. Proto bylo nutné rychle vyzkoušet pneumatiky, nastavit podvozek, … – zkrátka udělat maximum pro to, aby výsledky nebyly pro jezdce demotivující v souvislosti s další účastí v poháru.

Účast závodníků si pochvalovali

Nakonec vše dobře dopadlo a Jakub Blecha dojel v kategorii Standard Junior na stříbrné příčce. V celkovém pořadí obsadil v kategorii Standard (auta bez tuningových úprav) 10. místo mezi dvaceti závodníky a v kategorii Stock (tuningové úpravy) 13. pozici z celkem patnácti účastníků.

„První závod Českého poháru Mini-Z je úspěšně za námi. Účast byla solidní. Jménem realizačního týmu ještě jednou všem soutěžícím děkujeme. Zvláštní uznání patří trpělivým rozhodčím, kteří zároveň bleskově zpracovali vyhodnocení a tabulky. Těšíme se na shledání u startu druhého závodu, který se pojede 7. prosince v Hradci Králové," v krátkosti shrnul pohárovou premiéru Jiří Vaněk z RC Teamu Vysoké Mýto.

Ale pojďme po stopách premiérového pražského podniku hezky popořádku…

Přizpůsobit styl bylo nutné

Deštivá sobota, kterou 9. listopad opravdu byl, se pro automobilové závodníky modelů Kyosho Mini-Z stala dnem prvního závodu Českého poháru sezony 2013/14. Letos jej pořádá pět klubů. Podle regulí, které se oproti loňskému ročníku jen lehce upravily, se opět jelo ve dvou kategoriích stavby vozů, tedy Expert a Standard, která se však dělí na věkové kategorie, aby byla pro závodníky do 15 let atraktivnější.

Celkem se sešlo pětadvacet závodníků, kteří se pustili do boje často v obou kategoriích. Za TRCA z Třebechovic pod Orebem dorazili Ondřej Blažek, Jakub Blecha a Petr Sibeke. První dva jmenovaní se registrovali do obou kategorií, Sibeke zůstal věrný Standardu. Před samotným závodem se závodníci snažili co nejvíce natrénovat na trati, se kterou byli sžití místní. Jiný navíc byl i povrch. Koberec se chová jinak než guma, proto bylo třeba přizpůsobit nejen styl jízdy, ale i obutí vozů a jejich „naladění".

Mnohdy rozhodovaly pouze vteřiny

Pořadí v kategorii Expert lépe vyšlo Blažkovi, jenž dojel celkově devátý. Blecha se na členité trati zpočátku trápil, příliš ho neposlouchalo auto v zatáčkách, a tak nakonec skončil na třináctém místě. Obráceně tomu bylo ve Standardu, tedy v kategorii, která je vždy obsazena větším počtem závodníků. Blechovo auto bylo rychlé a v zatáčkách lépe sedělo. V celkovém pořadí sice skončil desátý, zato v juniorské kategorii byl druhý nejrychlejší. Domů si tak odvezl stříbrnou medaili. Blažkovi se nepodařilo překonat Petra Švece z Vysokého Mýta, který najel shodný počet kol, avšak měl lepší výsledný čas. Proto skončil na čtvrtém místě. Pátou příčku obsadil jeho stájový kolega Sibeke, jenž na něj ztrácel necelé tři vteřiny.

Těžko předvídat další průběh poháru. Trati budou různé a všichni se budou snažit o co nejvyšší bodové hodnocení. Nezbývá než popřát třebechovickým borcům, aby se jim v dalších závodech dařilo, a aby dosáhli co nejvyšších met.

Startuje Grand Prix

Již v neděli 17. listopadu se na trati v Třebechovicích pod Orebem pojede úvodní závod Grand Prix Mini-Z Cup 2013/14, a to v prostorech DDM. Závodní trať bude připravená jako obvykle v tělocvičně, technické zázemí a občerstvení v učebně kroužku RC Auta v 1. patře budovy. Občerstvení bude jako obvykle zajištěno formou pizzy, kterou bude možné si objednat na místě, nápoje taktéž.

Toto klání má již také obsáhlou základnu závodníků. Přijďte se podívat na souboje vozů zvučných jmen, které znáte především z obrázků.

Závodníky čeká ještě pořádná porce jízd

Členové kroužku závodníků s automobilovými modely na dálkové ovládání, kteří působí v třebechovickém Domě dětí a mládeže, znají rozpis klání pro aktuální ročník.

Plán závodů v sezoně 2013/14 – Český pohár Mini-Z: 7. 12. (Hradec Králové, RCP), 11. 1. (Teplice – Krupka, koberec), 25. 4. (Neratovice – AVZO, koberec), 24. 5. (místo v jednání, RCP); Grand Prix Mini-Z Cup: 17. 11. (místo konání: Třebechovice p. O. – DDM, povrch dráhy: RCP), 15. 12. (Vysoké Mýto – orlovna, RCP), 19. 1. (Třebechovice p. O. – DDM, RCP), 16. 2. (Vysoké Mýto – orlovna, RCP), 16. 3. (Třebechovice p. O. – DDM, RCP).

Aleš Blecha, TRCA