Na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové můžete každý všední den ráno, kolem poledne a po obědě slyšet malou nápovědu, která vám v živém vysílání po sedmnácté hodině pomůže uhodnout soutěžní otázku.

Pomůžeme vám i my: Deník zveřejní každý všední den malý „tahák“, který vám může pomoci v hádání.

Osobnost dne


Václav Čtvrtek (4. dubna 1911 - 6. listopadu 1976) se původně jmenoval Václav Cafourek. Narodil se v Praze. Mimo jiné pracoval v Československém rozhlase jako dramaturg pohádkových pořadů a pak jako vedoucí vysílání pro školy a pro vědu a techniku mládeži. Od roku 1960 byl spisovatelem z povolání.

Jeho srdeční záležitostí se už v dětství stalo Jičínsko, kam jako malý jezdil za svými prarodiči. Jeho charismatický dědeček Václav Fejfar byl řemeslníkem i jičínským starostou, miloval dobrodružství a tak vnukovi vyprávěl o tajuplných událostech a také o loupežnících. Podněcoval tak Václavovu fantazii.

Velkou inspirací pro něj bylo i samo Jičínsko, které později proslavil. Tady se totiž zrodilo jeho budoucí velké téma: o ševci a loupežníku Rumcajsovi, které už patří k pohádkové klasice a později se stalo základem pro vznik známého jičínského pohádkového festivalu.

Spisovatel se také výrazně podílel na rozhlasové Nedělní pohádce a na Hajajovi, psal prózy pro děti a mládež, ale i další pohádkové knihy: například o formanu Šejtročkovi, o vodníku Česílkovi nebo o Křemílkovi a Vochomůrkovi. Velký vliv na jeho literární jazyk měla rozhlasová práce, kde je nutné vážit každé slovo. Václav Čtvrtek nám tak vrací i zapomenuté kouzlo mateřštiny a „tajemnost“ slova.

Výhercem včerejší soutěže na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové je Jaroslava Koberová z Mladé Boleslavi. (r)