Akce začala historickým průvodem vedeným z Petroviček k obecnímu domu. Za dudáky a šermířskou družinou se postupně vytvořila skupina místních i přespolních. V cíli je čekal areál s pódiem, stánky s občerstvením a posezením.

Ve vnitřních prostorách pak měli vinaři rozložené vzorky k degustaci. O zábavu se staraly skupiny Hana a Jana a Beergate, v pauze své umění vládnout zbraní předvedli šermíři, kteří po setmění přidali ohňovou show. Večer program pokračoval v sále, kde k tanci a poslechu hrál harmonikář. Díky sociálním sítím se povědomí o akci rozšířilo i nad rámec regionu a mezi návštěvníky (cca 400) byli lidé z Trutnova, Poděbrad, Prahy atd.

Vinobraní svou velikostí překvapilo nejen Petrovické, ale i mnohé přespolní. A co víc, překvapením byla i pro samotné pořadatele. Od myšlenky, že „v září bychom mohli udělat vinobraní" do příjezdu prvních účastníků uplynulo mnoho času a proběhla řada pracovních setkání. Ladil se program, finance, organizace, propagace,… Celé akci věnovali svůj volný čas dobrovolníci, kteří  připravili areál a po skončení jej uklidili.

V týdnu před akcí mimo jiné stihli mezi dešti opravit nátěr na konstrukcích na dětském hřišti. Pomoc přišla i od technických služeb města Týniště nad Orlicí, které v Petrovicích pomohly s úpravou ploch a úklidem komunikací. Patří jim dík stejně jako státní policii a strážníkům městské policie za organizaci provozu. Poděkování patří všem za pomoc při přípravě i v průběhu akce a také návštěvníkům za hojnou účast. Věřím, že za rok rádi přijmou naše pozvání znovu.

Pavel Blažek