„Výtěžek ze vstupného na program i z jízdy zvláštních vlaků dáme Centru Paraple,“ potvrdil Ladislav Dopita, spolumajitel společnosti Elberry.

Žlutomodrý den Berry přilákal řadu návštěvníků do krajských metropolí, Hradce Králové a Pardubic, také na malé nádraží ve Skutči.

Houpačky, balonky a skákací hrad udělaly radost těm nejmenším návštěvníkům, kinematograf v železničním vagonu navštěvovali bez rozdílu malí i velcí.
Podívat se přišli rovněž manželé Trníkovi, kteří s sebou přivedli hned čtyři ze svých pěti dětí. „Byli jsme v kině i v herně, na obou místech se dětem moc líbilo,“ uvedla Renata Trníková.

V Hradci Králové se velikým lákadlem stala odpolední autogramiáda fotbalistů FC Hradec Králové. Dnes již prvoligoví hráči rozdávali své podpisy ostošest. Pardubické nádraží obsadili další sportovci. Zasoutěžit si návštěvníci mohli s basketbalisty BK JIP Pardubice nebo se vyfotit s hokejisty HC Eaton. Chybět nesměli ani patroni Centra Paraple Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. S nimi si všichni mohli užít Hodinu zpěvu.

„Vloni jsme přistavěli budovu a rozšiřujeme nyní provoz. Místo čtrnáctidenních pobytů budeme ke konci roku mít třítýdenní pobyty. Máme o pět pokojů víc. Musíme je vybavit, pořídit kompenzační pomůcky a navíc začínáme s novými programy. Peníze, které touto akcí získáme, budou jedním ze zdrojů na pokrytí nákladů,“ vysvětlila ředitelka Centra Paraple Alena Kábrtová.

Šek v hodnotě 250 tisíc korun předají zástupci sítě elektro Berry centru při televizním pořadu Dobročinná akademie. Ten bude vysílán 28. září.

'Votroci' rozdávali autorgramy

Na hlavním vlakovém nádraží proběhla v sobotu v rámci „Žlutomodrého dne Berry“ autogramiáda prvoligových fotbalistů FC Hradec Králové. Výtěžek z akce bude věnován centru Paraple, které pomáhá lidem ochrnutým po poškození míchy.


„Paraple se bez veřejné sbírky neobejde“

Východní Čechy –

Známé melodie linoucí se hlavní halou vlakového nádraží v Pardubicích překvapily každého, kdo v sobotu prošel kolem. Žlutomodrý den Berry, jehož výtěžek poputuje na konto Paraple, oživili i jeho patroni

ZDENĚK SVĚRÁK a JAROSLAV UHLÍŘ.

Jak dloho trvá spolupráce dua Svěrák Uhlíř s centrem Paraple?
Svěrák: Od roku 1994. To je 16 let, pokud dobře počítám.

Jaké jsou vaše další plány? Máte nějaký sen, který byste si ještě chtěli s Parapletem splnit?
Svěrák: My jsme si ten sen už splnili. Naším snem bylo, aby se vozíčkáři do centra Paraple vešli, protože ono jich je pořád víc a víc. Tak jsme přistavěli nové křídlo budovy. Ale tím u nás vybírání peněz nekončí, protože centrum se bez veřejné sbírky neobejde. Jeho chod a placení zaměstnanců, prostě to bude napořád a až nebudeme, nevím, kdo to po nás převezme.

A váš vztah k železnici?
Svěrák: Máme s panem Uhlířem písničku o parní lokomotivě a dneska jsme si na ni mohli sáhnout. Já jsem navíc vypravil vlak poháněný párou z Pardubic do Hradce ve třináct nula pět z první koleje. Měl jsem červenou čepici a potěšilo mě, že ta lokomotiva byla ještě starší než já. Sice jenom o rok, ale byla starší.

Uhlíř:
Já mám vztah takový, že jsem si před čtrnácti dny pořídil vláček. Jako malý jsem měl na klíček, tenhle je na tužkovou baterku.

Kdy naposled jste zpívali na nádraží?
Svěrák: To vám řeknu přesně. Na nádraží jsme nezpívali nikdy. Na nádraží jsem akorát poslouchal, kdy mi jede vlak.

Uhlíř:
Já jsem navrhoval, že bychom měli zpívat v hale, kde se vše ozývá, pomalejší písničky. Takové to, že dozpíváte jednu sloku, doznívá, začnete druhou a ještě se překrývá s tou předcházející. My však máme dost písniček rychlých, tak to možná byla taková řezanka. Hlavně jde o to, aby lidé zpívali s námi, protože správně Zdeněk Svěrák řekl, že náš zpěv je pouze návodný. My nejsme majiteli velkých hlasů, takže když se lidé přidají, tak je to ono. (sejk)