Její návštěva navazovala na podpis memoranda v roce 2013 o vzájemné spolupráci mezi Levinsky College of Education, Tel Aviv a Centrem Sion, kterou zaštítil velvyslanec České republiky v Izraeli Tomáš Pojar. Obě vzdělávací instituce chtějí do budoucna spolupracovat jak na rozvoji pedagogického vzdělávání, tak i v osvětové činnosti týkající se holocaustu. Součástí spolupráce budou výměnné pobyty studentů i pedagogů, přičemž jeden pobyt skupiny učitelů ze ZŠ Sion a SŠ Sion High School proběhl již vloni.

V rámci nabitého programu se uskutečnilo mnoho setkání, mimo jiné například s velvyslancem Státu Izrael v ČR Gary Korenem, náměstkem ministra školství Petrem Mlsnou, ředitelkou odboru vnějších vztahů a inovací České školní inspekce Michaelou Šojdrovou a také s představiteli města Hradce Králové. Profesorka se také sešla s pedagogy, studenty i rodiči na půdě škol, jež Centrum Sion provozuje. Účastníky besed zajímalo především, v čem se liší školství v Izraeli a v čem tkví úspěch tamních škol. Podle Ley Kacen se jejich školy snaží přizpůsobit 21. století. Každý student již ke svému studiu využívá tablet nebo chytrý telefon a není neobvyklé, že v některých školách se obejdou zcela bez sešitů. Studenty Sion High School pak motivovala vyhlášením soutěže o dva nejlepší studenty, kteří budou pozváni na Levinsky College, aby se blíže seznámili s fungováním školy.

V dalších dnech se prezidentka sešla s přípravným týmem Dnů pro Izrael. Probíraly se různé možnosti kontaktů na významné osobnosti izraelské společnosti, jež by mohly být příštími hosty programu Dnů pro Izrael. Její pobyt byl zpestřen prohlídkou židovského hřbitova na hradeckém Pouchově a pamětní desky věnované izraelským letcům školeným československými instruktory na hradeckém vojenském letišti v roce 1948.

Následně prezidentka odcestovala v doprovodu Denise Doksanského do Polska, kde se připojili ke studentské výpravě z její školy a společně navštívili varšavské ghetto, koncentrační tábor Osvětim-Březinka a další místa spojená s židovskou minulostí a holocaustem.

Kateřina Hegerová