Poslední únorový čtvrtek si Drak připravil představení  Princezna Turandot režiséra Jakuba Vašíčka, které začíná od 19 hodin.

Dcera čínského císaře - neví, co je láska, a za žádnou cenu se nechce vdávat. Vymíní si proto na otci, aby uzákonil krutou podmínku pro všechny její nápadníky. Kdo chce princezninu ruku, ten musí uhodnout tři její hádanky, jinak bude o hlavu kratší. A hlavy padají a padají, protože Turandot je zatraceně chytrá. Je však také moudrá? A co může vzejít z jejího setkání s českým Honzou, který se také zařadil do zástupu nápadníků a tím i čekatelů na (téměř) jistou smrt?

Příběh kruté a pyšné princezny Turandot zřejmě jako první zpracoval perský básník Nízámí již ve 12. století. Prostřednictvím sbírky pohádek Tisíce a jedné noci se pak dostal i do Evropy, kde jej typickými prvky commedie dell'arte okořenil Carlo Gozzi.

Po něm se tímto příběhem nechala inspirovat i řada dalších evropských autorů v čele s Friedrichem Schillerem či Bertoldem Brechtem. Nejvíce ho však zřejmě proslavil Giacomo Puccini, který na jeho motivy zkomponoval věhlasnou stejnojmennou operu. I české loutkové divadlo ovšem již má na kontě přinejmenším jednu jeho originální verzi, a sice legendární libereckou inscenaci Markéty Schartové Turandot Ukrutnice z osmdesátých let minulého století. A nyní se příběh čínské princezny objevuje i na prknech Divadla Drak.

Představení můžete navštívit zadarmo. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít štěstí při losování. „Kdo napsal hudbu k představení Divadla Drak Princezna Turandot?" Správnou odpověď posílejte na e-mail jan.pruska@denik.cz do úterních (23. 2.) 16 hodin. Nezapomeňte do předmětu zprávy napsat heslo Princezna Turandot a připojit své jméno a bydliště. Výherce kontaktujeme, vstupenky budou připravené na pokladně divadla.