Vznikla „přírodní učebna", která se stala nedílnou součástí zahrady mateřské školy využívanou dětmi z mateřské školy. Je určena nejen dětem z mateřské školy, ale i pro žáky 1. stupně základních škol i pro širší veřejnost. Průchodem ekologickou stezkou si děti rozvíjejí smysly.

Poznávání přírody

Hmatová zahrada skýtá různé přírodní materiály – kámen, štěrk, oblázky, písek, kůru, štěpku, přírodniny, listy rostlin, které podporují vnímavost dětí. Oblast zvuku je pohlcena obří venkovní zvonkohrou se stupnicí C–dur. Zahrada čichu voní bylinkami, trvalkami, kvetoucími keři a přírodninami. Zahrada chuti nasytí ovocem. Zahrada zraku je plná barev květin či keřů, které se celý rok mění.

Zajímavostí je motýlí zahrada, keltský stromový kalendář, kompost nebo čtverečková zahrádka, ještěrkoviště, řečiště, vrbový tunel a vrbová chýše.

Ředitel ZŠ a MŠ Štefcova Eduard Hlávka veřejně poděkoval učitelům mateřské školy a zahradnické firmě Garogarden, kteří se s nadšením a velkým úsilím zasloužili o vybudování ekologické části zahrady. Následně společně se zahradnicí přestřihli slavnostní stuhu k otevření stezky.

Co patří na kompost?

Všechny děti z MŠ Štefcova zazpívaly píseň „Jaro, léto, podzim, zima" a plnily úkoly zaměřené na environmentální výchovu a oslavu Dne Země – prošly vrbovým tunelem a vrbovou chýší, zahrály písničku na zvonkohru, poznávaly rostliny, barvy a tvary, seznámily se s třinácti stromy keltského kalendáře, určovaly bioodpad, který patří do kompostu, třídily odpad a z víček od PET lahví vytvořily na chodníku různé obrazce i nápis ZŠ A MŠ ŠTEFCOVA.

Jak poznamenala jedna maminka přítomná na akci: „V této školce vedou paní učitelky děti k lásce k přírodě. Dětem při aktivitách ukazují formou hry, jak pečovat o čisté životní prostředí. Líbí se mi, že jsou s dětmi často venku, ať už na zahradě, na vycházce, na výletě nebo v lese. A mají velkou a krásnou zahradu."

Environmentální výchova je nedílnou součástí výchovy a vzdělávání dětí ve zmíněné školce a škole. Při práci s dětmi se využívá zážitková pedagogika a častý pobyt na hřišti a v přírodě.