Ve školícím centru Service Training Center Škoda Auto a.s., Kosmonosy a v Servisním centru Škoda Auto a.s., Kosmonosy se konalo celostátní finále soutěže odborných znalostí a dovedností Autoopravář Junior 2014. Klání zahrnuje obory vzdělání autotronik, automechanik, karosář a autolakýrník.

Zápolili ve všech čtyřech oborech

Do celostátní soutěže postoupili nejlepší žáci z regionálních kol podle předem stanoveného postupového klíče. Celkem se finále zúčastnilo 62 žáků z 28 odborných škol. Pouze tři školy reprezentovali jejich žáci ve všech čtyřech soutěžních oborech. Mezi ně patřila i hradecká SOŠ a SOU Vocelova.

Soutěž byla vyhlášena pro žáky 3. ročníků oborů vzdělání automechanik, autolakýrník a karosář a 4. ročníku oboru vzdělání autotronik.

Náročná teoretická i praktická část

Budoucí automechanici, autolakýrníci, karosáři a autotronici v průběhu velice náročné soutěže prokazovali odborné znalosti a dovednosti v teoretické části formou testových odpovědí, poznáváním a určováním zařízení a dílů používaných při opravách silničních motorových vozidel. V praktické části soutěže prokazovali praktické dovednosti při diagnostikování a odstraňování závad pomocí nejmodernějších diagnostických přístrojů a zařízení.

Z hradeckých žáků se nejlépe umístil Petr Nguyen, který obsadil druhou příčku v oboru karosář. Na čtvrté pozici oboru autolakýrník stanul Jiří Šafář, kterému ke druhému místu chyběly pouhé čtyři body. Michal Bouchner obsadil šestou příčku v oboru autotronik a Petr Kudermatsch skončil na 16. pozici z osmadvaceti automechaniků.

K dobrému umístění hradeckých žáků bezesporu přispěla příprava od všech zainteresovaných učitelů odborného výcviku a spolupráce se zástupci firem jako Scania , Würth a Autofit.

Posléze nezbylo než poděkovat zástupcům SOŠ a SOU Vocelova za příkladnou reprezentaci školy a popřát jim mnoho úspěchů u maturitních a závěrečných zkoušek i v profesním životě.

Ladislav Papšík