Do popředí nedostávala vánočka před buchtičkami se syrobem a perníkem. Polévky se začínaly vařit rybí. Úprava ryb na modro nebo v povidlové omáčce doznala změny. Připravuje se převážně smažený kapr s bramborovým salátem. Vaření muziky, to je dnes již vzácnost. Dnes zná tuto pochoutku ze sušeného ovoce jen málo obyvatel města. Zpracování krup a jáhel jako vánočního jídla upadlo v zapomnění. Cukroví, které se dříve zavěšovalo na stromek a bylo jeho ozdobou, bylo nahrazeno vánočními ozdobami z různého nejedlého materiálu, a pokud se jedná o čokoládu, musí být z hygienických důvodů balená. Dnešní vánoční pečivo je vlastně směs čajového pečiva a jako vánoční zůstává jen perník a marcipán. Většinu vánočního pečiva je nutno připravovat několik dní před konzumací, aby změklo.

Kapr na černo
Kuchyňsky upravenou rybu naporcujeme, opereme, usušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme půl hodiny stát. Mezitím si dáme vařit dva litry vody, do které přidáme na 3kilového kapra 400 gramů pokrájené kořenové zeleniny, jednu menší cibuli na kolečka, jeden bobkový list, jeden hřebíček, 5 kuliček nového koření a celého černého pepře. Vaříme asi 20 minut. Vložíme porce kapra a zvolna na kraji plotny táhneme 20-30 minut. Opatrně vyjmeme a udržujeme teplé. Do vývaru z kapra přidáme lžíci kyselé zavařeniny, lžíci červeného vína, nastrouhaného 150 gramů tvrdého perníku, ze čtvrtky citronu kůru a šťávu z poloviny citronu. Vaříme do zhoustnutí. Procedíme přes silonové sítko pomocí kvedlačky. Dosolíme podle chuti. Nakonec vložíme do omáčky podle vlastní chuti oprané hrozinky, sekané vlašské ořechy a kousek syrového másla. Porce ryby vložíme do omáčky. Podáváme nejlépe s žemlovým knedlíkem nebo s kynutým knedlíkem bez housky.

Rybí polévka
Do hotového vývaru rybí hlavy, ploutví přidáme na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Krátce pod poklicí povaříme. Jikry a mlíčí pokrájíme na kousky a dáme vařit do malé nádoby samostatně. Pokud nemáme jikry, upražíme si na kousku kousku másla hrubou krupici do světle hněda a vložíme do polévky. Před podáváním dosolíme a přidáme nepatrně mletého zázvoru a mletý muškátový květ. Kořeníme nepatrně. Do vývaru dáváme kousek bobkového listu, nové koření a celý pepř. Na talíře si připravíme sekanou zelenou petrželovou nať a na másle smaženou na malé kostičky krájenou žemli, kousky masa obrané z hlavy a vařené jikry s mlíčím.

Vybrala: Lenka Kašparová