Sál divadla se 16. června změnil v pomyslnou manéž, nabízející  klasická cirkusová čísla z netradičního úhlu. Režisér, choreograf a tanečník JK Sanchez stvořil dílo s myšlenkou odvrácené strany cirkusového prostředí. Vtipem hýřící klaun má za oponou i temnou část osobnosti, mimové jsou znuděni neustálým parodováním výjevů ze života, vzpěrač je ve skutečnosti vězněm vlastní síly a všichni v cirkuse nejsou principálovi  podřízeni, jsou jeho majetkem.

Sál byl po roce opět zcela vyprodán a před zraky diváků se střídaly jednotlivé výjevy doprovázené živou i reprodukovanou hudbou a prokládané videoprojekcí. Aktéry byli tanečníci ze skupiny T-BASS a speciální hosté – Marek Greger v roli nenasytného principála, Wahe Akopjan jako mim a Linda Rančáková coby hadí žena. Představení hojně gradovalo a publikum to  oceňovalo. Jednotlivé výjevy byly navazovány tak, aby vždy ukázaly něco nečekaného. Z pódia mizí hudebníci a do záře reflektorů se staví pouze tanečníci. Kdo bude hrát? Je ticho. Najednou vyloudí každý tón z toho, co drží v ruce. Stačí pár sekund a všichni dohromady již hrají souvislý kus na své rekvizity – košťata, koše, popelnice. Okamžik vzniku hudby prožívá s herci i divák.

Většina výjevů je zcela němá, pouze principál je vypočítavý, úskočný a úsečně vtipný ve svých zpola improvizovaných partech, a dodává tak dějové lince špetku vypravěčství. Tanečníci se několikrát rozběhnou i mimo pódium, vtahují diváky do děje, přibližují jim emoce. To je účel projektu. Vtáhnout diváka dovnitř. Skřeti, artisté, cikánské věštkyně, ti všichni předvádějí lidem své kladné i záporné dovednosti.

Závěr představení tvoří mohutná davová scéna složená ze všech postav a publikum odměňuje herce a tanečníky několikaminutovým neustávajícím potleskem. Ten večer nejdou domů z divadla, ale z cirkusu. Kdo si nechal představení ujít, ať bedlivě čeká na vyhlášení derniéry IN-SI-DE The Cirque.

Martin Holek, TS T-BASS