Pozoruhodnou brožuru na křídovém papíře formátu 21 krát 10 centimetrů o 76 stranách a 120 barevných fotoreprodukcích se dvěmi barevnými plánky Jaroměře a Josefova vydalo město Jaroměř. Tento unikátní projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) „Investice do Vaší budoucnosti”.

Publikace formátu do kapsy se dvěma plánky Jaroměře a Josefova je koncipována jako textový a obrazový turistický průvodce po pozoruhodných památkách a pamětihodnostech návštěvníky dvouměstí. Jednotlivé popisované objekty jsou číslovány (1–54) a vyznačeny v barevných pláncích, což umožňuje orientaci jejich lokalizace. Chybí však mapku okolí. Autoři ve skutečně současném aktualizovaném podání představují slovem i obrazem, tzn. barevnou fotografií, všechny důležité zajímavosti a památky dvouměstí.

Pro Jaroměř vytypovali 20 objektů a pro turisticky ještě atraktivnější Josefov 34 objektů. Každý objekt je fotograficky vyobrazen a stručně popsán v popisce v češtině, následně samostatně pak v polštině a angličtině. Cizojazyčné texty i názorná fotografie jsou velmi cenné a důležité pro návštěvníky ze zahraničí. Vedle Jaroměře a Josefova je zahrnuto též okolí Jaroměře. Turisté ocení i další relevantní informace užitečné pro návštěvníky, adresy, kontakty, telefony, elektronické adresy a odkazy na webové stránky apod.

Brožura je dílem především dvou autorů textu. Pro Jaroměř text a barevná fota vytvořil Jindřich Polák a text pro Josefov David Doubrava a většinu fotografií Josefova zhotovil Karel Hanuš. Publikaci distribuuje Městský úřad Jaroměř, Turistické informační centrum Jaroměř i Městské muzeum Jaroměř. Publikace je neprodejná.