Navržená trasa:
Ústí nad Labem – Litoměřice – Terezín – Roudnice nad Labem. Trasa je dlouhá 45 kilometrů.

Ze zachovalé velké věže se naskýtají úžasné pohledy do Labského údolí a na České Středohoří. Z citadely je nejlépe vidět na protější kopec, odkud generál Laudon ostřeloval pruskou posádku pobývající na hradě. Zbylo po něm šest koulí v přední části věžové brány. Na hradě prý přebýval i hudební skladatel Richard Wagner. Dnes je ve vlastnictví Lobkowiczů.

Z Ústí vyrážíme směr Litoměřice. Asfaltka však končí, a tak pozorně sledujeme cestu. Ostatně přírodní cesta tvoří většinu Labské stezky. Cestou projíždíme Portou Bohemica, nebo-li Českou bránou, kaňonovité údolí, kterým řeka Labe vstupuje do Českého Středohoří.

Velké Žernoseky jsou známy svým přívozem a vinařstvím, bydlel tu také Franz Kafka. Nedaleko od Velkých Žernosek se na výrazném rulovém skalním ostrohu nachází Kalvárie se třemi kříži a se stejnojmennou přírodní rezervací.

Z hradeb Litoměřic uvidíte Říp

Vzápětí dojíždíme do Litoměřic, kde je ke zhlédnutí řada památek, jako například dómská věž, radniční věž ve tvaru kalicha, historická sklepení, kostely, muzeum, několik galerií, hradební parkány, hrad a mnoho dalších zajímavostí.

Z hradeb zaujme výhled na staré Litoměřice i na panorama Českého středohoří s Házmburkem a památnou horou Říp. Teď už víme, proč tento kraj tolik miloval český romantický básník Karel Hynek Mácha.

Z Litoměřic odbočíme z naší cyklostezky tři kilometry na jih, a navštívíme město Terezín na řece Ohři, která je druhým největším přítokem Labe po Vltavě.

Povodně postihly i Památník Terezín

Při povodních v letošním roce byl postižen i Památník Terezín, který zahrnuje Malou pevnost, Muzeum ghetta a expozici v Magdeburských kasárnách.

Vojenskou pevnost zde původně nechala vybudovat císařovna Marie Terezie, v letech nacistické okupace však sloužila jako tábor, kde trpělo desetitisíce lidí z rasových i politických důvodů a mnoho jich zde zahynulo. Každému doporučujeme památník navštívit.

Pomalu se pak vracíme na cyklostezku č. 2. Další cesta pokračuje do Roudnice nad Labem, kam vjíždíme přes železný most z roku 1910. Vidíme odsud jak moderní slalomářský areál, tak zámek s románským hradem i gotický kostel Narození Panny Marie se zbytkem kláštera augustiniánů.

Vyjedeme do centra města a na zbytku městského opevnění navštěvujeme gotickou věž Hlásku. Teprve odtud vidíme, jak je zde Labe mohutné. Na závěr dne si vyšlápneme do Žižkových sadů na Kratochvílovu rozhlednu z roku 1935. Prohlídku zámku rozprostírajícího se pod námi však necháme až na příště.

Eva Dufková