Na 8. kongresu primární péče, který se uskutečnil na začátku března v Praze, o tom přednášel MUDr. Libor Janeček z Dětské chirurgie Fakultní nemocnice v Hradci Králové, který se této metodě intenzivně věnuje už od roku 1995.

„K zásadním výhodám laparoskopie patří minimalizace pooperačních bolestí, zkrácení doby hospitalizace a to až do té míry, že výkony se dnes provádějí i v modelu jednodenní chirurgie, následuje rychlá rekonvalescence. Do školy se mohou děti vrátit mezi pátým až sedmým dnem, plnou zátěž, třeba při sportu, snesou mezi desátým až čtrnáctým dnem. Nezanedbatelný, zejména pro dívky,  je i vynikající kosmetický efekt minimálních pooperačních jizev a snížená frekvence pooperačních komplikací."

V samých začátcích měla řada odborníků za to, že  tato metoda není pro dětský věk vhodná, výhrady vznášeli i anesteziologové. „Postupně se však laparoskopie v dětské chirurgii prosadila, mj. i díky miniaturizaci operačních nástrojů, které jsou dnes tří až pětimilimetrové. Z praxe můžu potvrdit, že dnes je tato metoda upřednostňována jak rodiči, tak ošetřujícími lékaři," řekl Deníku Janeček. Každoročně sám provede až 120 operací, mezi kterými převažují operace slepého střeva, žlučníkových kamenů a varixů šourku. Laparoskopii považuje za vhodnou a důležitou i v diagnostice, což dokumentuje případem dívky s chronickými bolestmi břicha, která řadu měsíců „putovala" mezi chirurgem, gynekologem, gastroenterologem, psychologem a provedená vyšetření,  velmi komplexní, nenalezla příčinu jejích obtíží. Diagnostickou laparoskopií se to podařilo," uvádí MUDr. Libor Janeček.

Jeho přednáška Laparoskopie v dětské chirurgii vzbudila na pražském kongresu velkou pozornost, zejména pro bohatou videoprezentaci operačních zákroků. Následná diskuze pak potvrdila možnosti další mezioborové spolupráce s cílem maximálního využití moderní operační metody.

Jaromír Fridrich