Na trati Letohrad – Dolní Lipka pojede v sobotu zvláštní „mikulášský“ vlak tažený parní lokomotivou. Cestujícími budou hlavně rodiče s dětmi, kteří se už tradičně svezou do Lipky a zpět s Mikulášem, andělem a čerty.

Inspiraci našli v Západním Německu

Akce Mikulášská jízda aneb plnou parou přijíždí Mikuláš se koná už po jednadvacáté. Zatímco při prvním ročníku vezla jen pár zvědavců, dnes jsou vagony plné nadšených dětí a jejich rodičů.

Zvláštní vlak bude podle stanoveného jízdního řádu odjíždět z Letohradu v 9.35 hodin, zastaví ve Verměřovicích, Jablonném nad Orlicí, Mladkově a Lichkově, do Dolní Lipky přijede před jedenáctou hodinou. U státních hranic se lokomotiva obrátí na točně, což prý patří k hitům většiny mikulášských jízd, a v 11.58 vyrazí zpět do Letohradu. Zpáteční cesta má trvat něco málo přes hodinu.

Mikulášská jízda se stala neodmyslitelnou součástí začátku adventu na Letohradsku. Dnes už jsou podobné akce běžné, ta letohradská však byla v roce 1989 úplně první na tratích tehdejších československých drah. „Tuto myšlenku jsme pojali v roce 1988, kdy se nám do ruky dostalo periodikum tehdejších Deutsche Bahn, tedy ještě drah takzvaného Západního Německa, kde byla popsána a žánrovým fotem doložena podobná akce zvláštního vlaku, jedoucího na adventní trh do Norimberku,“ vzpomíná jeden z organizátorů Petr Buryška. „Žloutnoucí výstřižek z drážních novin Blitzpunkt DB máme uschovaný dodnes a v období příprav na Mikulášskou jízdu se na něho s nostalgií díváme.“

Parní vlak poveze lokomotiva 423.009 z roku 1924 z letohradského depa. Jízdenky, včetně příplatku za parní vlak, budou prodávat pouze průvodčí tohoto zvláštního vlaku. Mikulášský tým s nadílkou pro děti projde vlakovou soupravu v obou směrech jízdy. Jízdní řád a další podrobnosti jsou na webu www.mikulas.letohrad.cz.