Kvašené nápoje z medu lidé konzumovali prakticky všude tam, kde začali med sbírat a skladovat.

První medovina pravděpodobně vznikla v dutinách stromů, kde měly včely svoje úly. Vlivem deště se med naředil a za spolupůsobení kvasinek vznikla z roztoku první medovina. Tu potom velice brzy objevil člověk a zachutnala mu natolik, že ji začal vyrábět pro svoji potřebu.

Medovinu najdeme v dějinách stolování u všech národů Evropy. Keltové a Slovani byli vždy na čele konzumace tohoto opojného zlatavého nápoje. Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a sily a jako taková se přednostně podávala králům a hrdinům. Lidé věřili, že má účinky afrodiziaka. Medovina se mnohde stala národním nápojem. Zájem o medové víno ale postupem času klesal. Někteří odborníci to vysvětlují tím, že producenti medoviny ji dodávali v nevyrovnané kvalitě, stejně jako tím, že cena medu začala prudce stoupat. Dnes, díky moderním technologiím, již dokážeme produkovat medovinu stabilně ve vysoké kvalitě, a není tak důvod, proč by se tento čarovný nápoj znovu neprobral k životu.

Základní dělení medovin:

1. Tradiční medovina – vyrobená jen pomocí medu, kvasinek a vody bez přídavku různých aditiv. V chuti a ve vůni převládá med. Mnozí výrobci používají na zaokrouhlení sladké chuti tradiční medoviny kyselinu citrónovou resp. vinnou. Někteří odborníci tvrdí, že jen ten, kdo dokáže vyrobit kvalitní tradiční medovinu (bez aditiv) jí skutečně rozumí .

2. Ovocná medovina
– vyrobená s přídavkem ovoce buď ve formě šťávy, anebo nakrájeného na kousky. Ovocná medovina má nést charakter použitého ovoce i medu.

3. Medovina s kořením – vyrobená s přídavkem bylin, koření a s příchutěmi. Jedna z nejrozšířenějších forem. Charakter bývá silně ovlivněný množstvím a druhem použitých bylin, resp. koření. Tyto vůně a chutě někdy dost výrazně potlačují i samotnou vůni a chuť medu, což není nejideálnější, protože medovina, jak vyplývá už z jejího názvu, by měla být nositelkou právě medového charakteru.

Léčivé účinky medu (a tím pádem i medoviny, protože hlavní surovinou na její výrobu je med) jsou známé už staletí. Vědci dnes potvrzují, že tou tajnou silou je antimikrobiální aktivita včelího medu. Netřeba si však nalhávat, že když jsem nemocný a vypiji láhev medoviny, tak se uzdravím. To je skutečně mylný názor.

Hodnotíme–li vliv medoviny na lidský organismus, musíme vycházet z toho, že jde o nápoj s přibližně stejným obsahem alkoholu, jako má hroznové víno. Platí, že pozitivní vliv medoviny na naše zdraví se dostaví, když ji budeme konzumovat v přiměřeném množství (optimum je asi 1,5 dcl denně). Alkohol požívaný s mírou totiž povzbuzuje látkovou přeměnu a podporuje prokrvení. V neposlední řadě etanol reguluje hladinu cholesterolu v těle. Zvyšuje tvorbu HDL (dobrý cholesterol) a snižuje hladinu LDL (špatný cholesterol).

Medovina slouží k udržení si vitální a duševní síly. Působí pozitivně na náš imunitní systém. Medovina zahřeje, na duši i na těle. Můžete medovinu pít chlazenou jako aperitiv, nebo horkou (doporučujeme ohřívat do 68 stupňů C) .