Jaroslav Balcar (ŠK Lípa, organizátor akce): „Tentokrát se jedná o koncertní verzi snad nejsugestivnějšího programu zpěváka, napsaného textařem Michaelem Žantovským podle předlohy Radka Johna, Memento. Ženským protějškem byla Petru Novákovi zpěvačka Jana Hrušková, která předtím působila v královéhradecké rockové skupině Genese, a tenhle jímavý příběh o podlehnutí drogám nenechal nikoho z návštěvníků koncertu chladným. Memento se hrálo v letech 1988 až 1991 a na LP desku se dostalo jen torzo celého příběhu. Na Chlumu si je bude možné poslechnout celé i s originálními výpověďmi drogově závislého mladíka."   (ld)

Na Chlumu zaznělo i zpěvákovo Rodné údolí

Zaplněný salon hostince U polních myslivců na Chlumu.Chlum - Páté dějství Roku Petra Nováka, který v hostinci U polních myslivců pořádá Šachový klub Lípa pod vedením Jaroslava Balcara, přineslo některé raritní ukázky.

Již v samotném úvodu čekalo zcela zaplněný salon šokující překvapení, když rocková legenda zpívala trampskou písničku Rodné údolí. Dále byly ke slyšení písně Příliš často pláčeš, Pouto, první verze hitu Budu chodit po špičkách, která se objevila v rozhlasové hitparádě Dvanáct na houpačce začátkem roku 1966, a také původní koncertní nahrávka Pokoje č. 26. Nic z těchto záznamů se na desky nedostalo. Překvapila i Novákova anglická nahrávka hitu Povídej a procítěné podání Písně o cti od Jaroslava Jakoubka.

V dobových rozhlasových nahrávkách Petr Novák vzpomínal na svou první písničku Ty jsi strašně hezká holka, na své první televizní nahrávání, povídal o klaunech a v závěru první části večera vyslovil své přání: „Aby byli lidé šťastni, bez ohledu na přebytek či nedostatek peněz." Přání bylo na konci pořadu zařazeno jako soutěžní otázka a SP desku Stůj a Dívky z perel za správnou odpověď vyhrál Zdeněk Nedvídek z Hradce Králové.

Druhá část večera byla ve znamení monotématického alba Petra Nováka a Pavla Vrby Zpověď, které i po třiceti letech od svého vydání zní velice moderně a životní příběh od kolébky až do stáří neztratil nic ze své aktuálnosti. O dobře odvedeném díle svědčil i bouřlivý dlouhotrvající potlesk publika, který jasně ukázal, že odkaz Petra Nováka je stále živý a má schopnost oslovit posluchače i méně známými písněmi.

Lubomír Douděra