Kapela byla založena v roce 1978 Pavlem Zajícem, Zdeňkem Hejkrlíkem, Zdeňkem Svobodou a Lubošem Hrdličkou, původně jako scénická kapela Divadla dramatických textů s půvabnou zkratkou DDT, působící pod ochrannými křídly Jihočeského divadla. Nezmaři se však brzy osamostatnili a začali se úspěšně prosazovat na řadě přehlídek a festivalů.

Hity kapely, která zůstává stálicí nejen na „kotlíkové" scéně, zná snad každý - namátkou jmenujme alespoň Bodláky ve vlasech, Písek nebo Ráno bylo stejný.

Bez dvou roků 40letou působností na scéně v žánru na tak podstatných festivalech, jakými byla Porta, Svojšický Slunovrat, Zahrada, Prázdniny v Telči nebo Folková růže, prošla řada muzikantů, ať už to byl Jarda Matějů nebo Pavlína Jíšová. Nezmaři mnohokrát úzce spolupracovali také s Pavlem Žalmanem Lohonkou, Jihočeskou komorní filharmonií nebo s Miki Ryvolou. Kromě plzeňských Port jsou také držiteli dvou Zlatých klíčů. Prestižní cena se uděluje nejlepší skupině roku v kategorii Folk & Country. Na svém kontě mají 13 samostatných CD a DVD Nezmaři 30 let, od roku 2002 působí kapela v nezměněném složení Pavel Zajíc, Pavel Drengubák, Tonda Hlaváč a Šárka Benetková.

Kapelník Spirituál Kvintetu dr. Jiří Tichota se v rámci recenze desky „Nezmaři 95" vyjádřil takto: „Při poslechu Nezmarů jsem pak zažíval mrazení i lechtání a vychutnával dokonalý zpěv, při němž se nikdo nevozí na hřbetu písniček, aby byl vidět on sám. Tohle cédéčko budete na konci obracet a zkoušet, není-li ještě něco na druhé straně."

Budete-li chtít prožít příjemný večer s akustickou muzikou, poslechnout si známé i ty dávno zapomenuté skladby čtveřice, která ctí žánr, jemuž se před drahnou dobou dobrovolně upsala, zavítejte „na novohradecký kopec".