Záměr starosty obce Petra Cvrčka, aby každé předškolní dítě vysadilo mladou lipku a obnovila se tak nedávno vykácená alej, se podařilo uskutečnit dokonale.

V ranních hodinách se na návsi spolu s dětmi sešla téměř celá vesnice. Vždyť  kdo by si nechal ujít takovou příležitost, když lípy jsou odjakživa srdeční záležitostí lhoteckých občanů a chloubou vesnice. Ostatně to dokládá i znak obce, na kterém jsou dva lipové listy.

Děti samy se o lípy postarají

A tak se pilně a s chutí pracovalo. S přípravou stromků na výsadbu pomáhali místní zahrádkáři, děti a jejich rodiče i prarodiče hloubili jamky, odhrabávali hlínu, usazovaly se stromky, kůly a zalévalo se. S hloubením jam pomáhala  technika místní firmy Fortex a se zaléváním zase hasiči autem s cisternou. Ale i těm samozřejmě pomáhaly děti, pro které byl tento den nevšedním zážitkem a jistě ovlivnil jejich vztah k místu, kde se narodily a kde žijí.

Pravidelná péče o „svůj strom“ je zase povede k zodpovědnosti za vlastní chování.

Na závěr každé dítě dalo svému stromku jméno, fotilo se a zapisovalo. Vše totiž bude zaneseno v obecní kronice a děti při malé slavnosti ještě obdrží pamětní list.

Bylo vysázeno devětačtyřicet lipek a mladí Lhotečtí tak věnovali pěkný dárek nejenom Zemi, ale hlavně sami sobě. A ti starší se přišli alespoň podívat a pochválit.

Jana Tlučhořová