Každého, kdo přijíždí k městu Chlumec nad Cidlinou z jakékoliv světové strany, uvítá silueta zámku Karlova Koruna. Malebný barokní zámek již po tři století neodmyslitelně patří k panoramatu města na břehu řeky Cidliny.

Zámek stavěli umělci své doby

Stejně tak je se životem města spjat i rod Kinských. Ke stavbě zámku přizval hrabě František Ferdinand Kinský vynikající umělce své doby: italského architekta Giovanni Santiniho Aichela a pražského stavitele Františka Maxmiliána Kaňku. Stavělo se v letech 1721 -1723. Na počest návštěvy císaře Karla VI. byl zámek pojmenován Karlova Koruna. Zámek nese typické prvky Santiniho osobitosti a geniality.

Nedostatek prostorů v zámku vedl k výstavbě hospodářských budov v jeho okolí – Tereziánský trakt a Lichtensteinský trakt. Na počátku 19. století vystavěl stavitel Koch empírovou oranžerii.

Chlumec a Kinští jsou pevně spjati se slavnou tradicí parforsních honů a chovem koní. Lov zvěře patřil k nejoblíbenějším radovánkám šlechty.

Po roce 1948 byl zámek v držení československého státu. A byla zde vybudována expozice Baroko v Čechách, kterou zaštiťovala Národní galerie. V roce 1992 dochází k restituci a majetek se navrací do rukou původních majitelů – rodině Kinských. Expozice Národní galerie byla nahrazena novou, interiérovou zámeckou expozicí, která se týká dějin rodu Kinských.

Otevřela se třináctá komnata

Pro letošní rok zámek připravil řadu novinek. V sobotu 
5. května začal na 10 hradech a zámcích projekt nazvaný 13. komnata. Otevírala se i na Karlově Koruně. Jde o interaktivní hru, kdy příchozí vyplňují hrací kartu s křížovkou, indicie jim dává právě kostýmovaná postava.

V případě správně vyplněné tajenky si návštěvník odnáší klíč. 13. komnata se návštěvníkovi otevře pokud nasbírá minimálně sedm klíčů. Na Karlovu Korunu zval v rámci tohoto projektu hrabě Oktavián. V sobotu čekala na návštěvníky zámku velká sláva. Nechyběla přehlídka koní, hraběcí hody, jarmark, taneční vystoupení, výtvarné dílny pro děti, prohlídky plné tajemna a získání jednoho z klíčů k 13. komnatě.

Další novinkou na zámku je pohádková trasa s postavičkami, která vede zámeckým parkem. Během sezony jsou pak pro děti připraveny víkendové akce jako Ples princezen, Haloween a speciální pohádkové prohlídky pro mateřské školy.

Zámek si často ke svému obřadu vybírají novomanželé, i jim vyšli správci vstříc. „Od května najdou návštěvníci na terase zámku luxusní letní posezení v zámeckém party stanu. Hlavním cílem bylo vytvořit další vhodné a atraktivní místo pro svatební hostiny, které byly do této chvíle pořádány jen v Mramorovém sálu a zámecké Oranžerii. Současně tak vznikla i nevšední letní restaurace pro návštěvníky zámku, která nabízí  kvalitní menu a zároveň příjemné posezení v blízkosti zámku. Nezapomněli jsem ani na nejmenší – v restauraci je umístěn prostorný dětský koutek," řekla Martina Kubešová z Karlovy Koruny.

Otevírací doba

Návštěvní doba:
duben: sobota, neděle, svátky: 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00
květen, červen: sobota, neděle, svátky: 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00
červenec, srpen: denně kromě pondělí 9.00 - 12:00, 13.00 – 17.00
září: sobota, neděle, svátky: 9.00 – 12.00, 13.00  – 16.00
říjen: sobota, neděle, svátky: 9.00 - 12:00, 13.00 – 16.00

Poslední prohlídka odchází  1/2 hodiny před uzavírací dobou.
Doba prohlídky – 50 – 60 minut.
Kapacita prohlídky – cca 50 osob.
Prohlídka zámku při min.počtu 
pěti návštěvníků.

Vstupné:
Plné vstupné 90 Kč
Zlevněné vstupné 50 Kč (studenti, ZTP)
Senioři 60 Kč

13. komnata hraběte Oktaviána
Plné vstupné 110 Kč
Zlevněné vstupné 90 Kč

Děti do 6 let (v doprovodu rodičů) – zdarma

Vstupné mimo návštěvní dobu:
Plné vstupné 150 Kč
Zlevněné vstupné 100 Kč