Zdeněk Fink odpovídal ve čtvrtek 6. ledna od 9 do 10 hodin v redakci Hradeckého deníku.

Stále se opakuje, jak všichni musí šetřit. Jak to vypadá na radnici? Zajímalo by mne, kolik má magistrát zaměstnanců a zda se počítá s jejich snížením? Případně o kolik lidí? (Zdeněk Nový)

Ano, i my máme v plánu šetřit. HDK má v programu stáhnout provozní náklady magistrátu o pět procent již v roce 2011 a plánovaný rozpočet tomu odpovídá. S ohledem na počet zaměstnanců se po třech dnech mohu těžko k eventuální redukci vyjadřovat. Na první pohled je ale jasné, že ve stejně velké soukromé firmě by tolik zaměstnanců nebylo.

J
ak zastanete funkci primátora a povolání lékaře, ve které jste oblíbený. Nebude to střet zájmů? Jaká je vaše priorita v řízení města? (Vladimír)
Ordinovat budu jen výjimečně, povolání primátora je na více než celý úvazek. Prioritou je absolutní otevřenost magistrátu a jednání napříč politickým spektrem.

Jak jste vnímal ostudu Hradce Králové, které jako poslední statutární město řešilo post primátora neuvěřitelnou dobu? Mohl byste prozradit některé z „perliček“ koaličních jednání?
(Daniel)
Problém protahovaného jednání byl v tom, že paní ing. Orgoníková chtěla být primátorkou města a neměla na to dostatek hlasů. Je také zvláštní, že za některé strany nevyjednávali vůbec zvolení zastupitelé, ale straniční funkcionáři, což bych ještě chápal. Nechápu ale účast na jednáních různých vesměs pražských šíbrů, tak jak to praktikovala ing. Orgoníková.

V
šichni se vás ptají, co přinesete Hradci. Ale co byste si přál, aby nová funkce přinesla vám? (Raichmanová)
Spíš bych si přál, aby mi změna nepřinesla negativní změnu zdravotního stavu.

Hodlá město i nadále vlastnit fotbalový i hokejový klub? Bude radnice i nadále finančně podporovat sport?
(Vojtěch Mizera)
Město by nejraději oba kluby prodalo, ale jen tomu, kdo by splnil požadavky na jejich dlouholeté finančně náročné provozování. Takový kupec se ale zatím nenašel a myslím, že ani v nejbližších letech nenajde. Podpora mládežnického výkonnostního a vrcholového sportu pokračuje ve stejném rozměru, budeme ji ale muset sladit s velkou pravděpodobností s pravidly Evropské unie. V Hradci Králové je ale na vrcholové úrovni kromě fotbalu i velký počet dalších sportů, které město rovněž podporuje, například basketbal, pozemní hokej, judo, cyklistika, kanoistika, orientační běh a další.

Plánuje se
nahodit fasádu vědecké knihovny z režného obkladu tak, jak bylo původně plánováno? (Knírač)
Knihovna není v majetku města, pokládám za chybu, že na stavbu nebyl použit původně plánovaný červeně probarvený beton.

J
aký názor máte na městskou policii u nás v Hradci Králové? Uvažujete v této organizaci provádět nějaké změny? (Radka)
Myslím, že poměr cena výkon není u městské policie úplně optimální. Eventuální změny musíme teprve prodiskutovat.

Jste připraven na obnovu jednání s firmou ISP a pokusíte se formou dodatku ke smlouvě korigovat nevýhodnost tohoto právního aktu pro občany města?
(Ing. Jiří Vebr)
Proběhne jednání všech politických klubů prostřednictvím jejich předsedů. Dáme dohromady všechny připomínky vůči ISP a s vedením ISP se pokusíme vyjednat takové změny v systému, aby obyvatelé i návštěvníci města byli spokojeni. I když vím, že všem se nikdy nezavděčíme.

Jak se stavíte k masivnímu kácení stromů ve městě? Například nyní mají kácet více než sto stromů u lízátek. Která firma dodává městu, respektive TSHK zeleň?
(Josef K.)
V současné době probíhá na objednávku TSHK pasportizace městské zeleně, která bude mít úzký vztah k její revitalizaci. Nově bych chtěl zařídit, aby roční plány TSHK vztahované ke kácení zeleně prošly komisí rady města pro životní prostředí.

Jak se díváte na zbytečně utvořená a dobře placená místa asistentů náměstků, ale zejména ředitelů úseků na magistrátu? Nejsou to jen teplá místečka pro kamarádíčky a plýtvání nemalými penězi? Nejsou desetimilionové částky na provoz letiště pro HK přepych?
(Jirka)
Je věcí každého náměstka, zda k výkonu funkce potřebuje asistenta. Ne všichni ho měli. Ředitelé úseků v nové struktuře magistrátu s velkou pravděpodobností nebudou. Společnost Letecké služby je provozně dotována zhruba deseti miliony korun. Daleko větší investice směřovaly ale do letiště jako takového. Výkupy pozemků, oplocení, osvětlení dráhy, řídicí věž a další. Vše směřovalo k přípravě letiště na možnost umístění Střediska integrovaného záchranného systému, což nynější vláda přemisťuje do Vyškova. Pokud se nám nepodaří záměr vlády změnit, bude to pro město velký problém.

Chystáte tento rok privatizaci bytů?
(Martina Cichocká)
Letos se doprodají byty v centru města, tak jak bylo plánováno již loni. Myslím ale, že cena bude nižší. Jde o rozhodnutí zastupitelstva.

Kterým problematickým otázkám se budete ve své funkci věnovat?
(Milan Jarý)
Stavba malšovické arény, rekonstrukce zimáku, stavba plánovaného obchodního centra u Koruny a samozřejmě všem ostatním.

Jak bude nové vedení radnice podporovat předělání fotbalového stadionu?
(Lada-HK)
Domnívám se, že radnice nemá skluz, ten je spíše na straně firmy ECE. Myslím, že je shoda v tom arénu přestavět.

V rámci kultury Regina je v Hradci spousta pěkných akcí. Kterou vy osobně máte nejraději? A do které zainvestujete v příštích letech nejvíc?
(Kaliňák)
Nejraději mám festival Divadlo evropských regionů. Investice do jednotlivých akcí jsou naplánovány v kontinuálním rozsahu.

Jak se vašeho rodinného rozpočtu dotkne zvyšování cen energie, tepla, vody, plynu, benzinu a potravin? Bydlíte ve svém, nebo ve státním?
(Čeněk)
Bydlím v pronajatém bytě s neregulovaným nájemným, takže se mě zvyšování nájmu nedotkne, všechno ostatní samozřejmě ano jako kohokoliv jiného. Dobře ale vím, že s mým příjmem je řešení snazší.