„Kluků, kteří házeli daleko, bylo ale víc, a tak jsme museli hod míčkem přeorganizovat," přiznává Sylva Prokopová z pořadatelského týmu. „Devadesát metrů je opravdu hodně. Je úžasné, že to hodil. Takové dítě vám ale přehodí fotbalový stadion. Vyřešili jsme to tak, že jsme natáhli pásmo na úhlopříčku."

Prvenství a přímý postup z Královéhradeckého kraje do celorepublikového finále slavila ZŠ Eduarda Štorcha z Ostroměře, která navíc krajské kolo ovládla poprvé. Do finále se probojovala ještě základní škola 
z Týniště nad Orlicí. „Bylo bezvadné počasí, prima parta a všichni byli spojení," dodala Prokopová.

Více než 170 žáků základních škol, které podpořila i mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v trojskoku Šárka Kašpárková, hýřilo dobrou náladou „Děti si to určitě užívaly. I ten nejhorší podal skvělé výkony, protože makal na hranici svých možností," ujistila Prokopová.

Žáci soutěžili v šestiboji složeném ze sprintu na 60 metrů, skoku dalekém, shybů, leh-sedů, hodu míčkem a volitelné disciplíny – běhu na 1000 metrů, nebo driblingu. Do finále mají vždy jistý postup 1. a 2. družstvo z krajského kola a první dívka a chlapec z každého ročníku (2001–2006), další jednotlivci i družstva mohou postoupit na body.

Děti z Ostroměře si svůj pohár hýčkají. „Zatím ještě nebyl čas na pořádnou oslavu, ale pohár tu máme vystavený, chodíme kolem něj. Všichni máme ohromnou radost," prozradila vychovatelka Jitka Krausová.

Letos se koná již sedmý ročník Odznaku Všestrannosti Olympijských Vítězů, který založili olympijští vítězové v desetiboji Robert Změlík s Romanem Šebrlem s cílem motivovat děti ke sportu. OVOV je součástí projektu Sazka Olympijský víceboj. Jeho disciplíny jsou určeny dětem i dospělým, kteří mohou získávat bronzové, stříbrné, zlaté a diamantové odznaky, jež jsou motivací ke zlepšení výkonů. Republikové finále ve dnech 9. a 10. září zahájí Evropský týden sportu.   (bž)