PROGRAM SLAVNOSTÍ NAJDETE ZDE

Karneval hudby, divadel, zábavy a historických prvků opět zavítá do Pardubic. Městské slavnosti jsou již po šestnácté součástí týdne mezi dvěma významnými akcemi – Zlatou přilbou a Velkou Pardubickou.

„Městské slavnosti nejsou jen zpestřením kulturního života krajského města. Je to také příležitost pro setkání a prezentaci různých spolků působících ve městě i v okolí,“ uvedla ředitelka Kulturního centra Pardubice Romana Vojířová.
Letošní ročník začne stylově – slavnostním otevřením Pohádkové země v prostorách Šatlavy v Galerii Mázhaus.
„Vernisáž výstavy putovní pohádkové země se koná již dnes od půl desáté dopoledne. Autorkou výstavy je Vítězslava Klimtová, známá objevitelka země plné strašidel, skřítků, víl, rusalek, které s trochou fantazie nalezne každý ve svém okolí,“ pravila Romana Vojířová.

Nepřetržitý proud akcí čeká Pardubice

Na vernisáž, která celé slavnosti zahájí, pak již navazuje nepřetržitý proud akcí.
„Do programu karnevalu jsou zapojeny galerie, kluby, kulturní domy, umělecké školy i historická místa ve městě. Naprostou klasikou jsou třeba Dny medu, koncert J. K. Bandu, jízda historických vozidel hromadné dopravy či lampionový průvod s ohňostrojem,“ upřesnila ředitelka Kulturního centra Pardubice.

Pardubáci se ale letos mohou těšit i na některé novinky v programu slavností.
„Do připravované ohňostrojové show na Labi chceme zapojit i vodní fontánu. Návštěvníci se poté mohou přesunout na koncert skupiny Navostro, který bude po skončení ohňostroje následovat na Pernštýnském náměstí,“ konstatovala Vojířová.
Na slavnostní otevření pohádkové země dnes naváže pohádkové vyprávění a zpívání o postavičkách, které lze nalézt v Mázhausu. Tato akce začíná v deset hodin ve společenském sále radnice a je určena především dětem z mateřské a základní školy.
Společenský sál radnice pak od osmnácti hodin zažije ještě jednu kulturní akci.

„Bude se zde konat zahajovací koncert Pardubického dětského sboru. Letošní 49. koncertní sezonu začnou všechna oddělení sboru od těch nejmenších, jako je Sluníčko, až po nejstarší koncertní oddělení Iuventus cantans,“ informovala náš Deník Romana Vojířová.
V Kulturním domě Hronovická se od 19.30 hodin koná tradiční podzimní koncert kapely J. K. Band. Hostem tentokrát bude Corvus Quartet a pořadem bude provázet Alfred Strejček.

Úvodní den Městských slavností pak zakončí od dvaceti hodin představení Divadla DNO s názvem Cirkus Moskva, které se uskuteční v pardubickém Divadle 29.

LUKÁŠ DUBSKÝ