Zámecká restaurace se nachází u vchodu do zámeckého parku, pouze několik kroků od zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. V létě je možné posezení v prostorách letní zahrádky, jejíž část se nachází přímo v zámeckém parku. Ochotná obsluha nabídne příchozím jídelní lístek s řadou specialit. O chodu restaurace jsme mluvili s šéfkuchařem Romanem Staňkem.

Deník labužníka

Čím je právě Zámecká restaurace charakteristická?
Určitě specifické je prostředí naší restaurace, sídlíme hned u hlavní brány do parku zámku Karlova Koruna, část naší letní zahrádky se nachází přímo v tomto parku, takže v létě je to velmi příjemné posezení. Rodiny s dětmi jistě uvítají i naše dětské hřiště. Interiér restaurace je příjemný a decentní, je rozdělený na kuřácký a nekuřácký, dále disponujeme odděleným salonkem k pořádání soukromých či firemních akcí. Pořádáme i svatební hostiny.

Jaké speciality mohou najít návštěvníci na vašem jídelním lístku?
Rozhodně nejsme nijak striktně zaměření na domácí nebo zahraniční kuchyni, v našem jídelním lístku najdete všechny druhy masa, těstoviny, studené pokrmy i dezerty. Naše nabídka je ovšem převážně „minutková“, hotová jídla připravujeme vždy v poledním čase jako denní menu. Najdete u nás také širokou nabídku pizzy pečené na ohni.

Připravujete v restauraci pravou italskou pizzu?
Naše pizza není pravá italská, a rozhodně není naší snahou ji za každou cenu napodobit. Je to prostě „naše pizza“. Nutno ovšem dodat, že základem jsou výhradně pravé italské suroviny, samozřejmě mozzarella, parmská šunka nebo pecorino.

Co ještě restaurace nabízí?
Pořádáme pravidelně speciální akce probíhající o víkendech nebo vždy celý měsíc. Naši hosté tak již měli možnost ochutnat speciality thajské nebo arabské kuchyně, celý jeden měsíc jsme také nabízeli rybí speciality.

Čím je kuchyně Zámecké restaurace specifická?
Kvalitní jídlo samozřejmě není to, které je drahé, ale to, které bylo vyrobeno z kvalitních surovin. A právě tato zásada, používání kvalitních a čerstvých surovin, je jednou ze základních charakteristik naší kuchyně. Snažíme se také co nejvíce používat české výrobky. Spolupracujeme s celou řadou regionálních dodavatelů.

Gastronomie nyní zajímá širokou veřejnost, zaznamenali jste i vy změny v chování hostů?
Jako kuchař nemůžu zaujmout postoj „všechno vím, všechno znám“ a ignorovat nově vznikající receptury či postupy vaření. Na druhou stranu také nelze obsáhnout všechno na 100 procent. Snažím se mít co největší přehled o aktuálních trendech v gastronomii a následně je využívat v praxi.

Specialita kuchaře - Chlumecký kapr na modro

Ingredience:
1 kg kapra, 0,25 litr octa, 1 litr vody, 0,3 kg kořenové zeleniny, koření, sůl, 40 g másla.

Příprava: Očištěného kapra položíme na mísu a poléváme osoleným vařícím octem. Dáme vařit 1 litr vody, přidáme drobně nakrájenou mrkev, petržel, cibuli, bobkový list, nové koření, 10 kuliček černého pepře, kousek citrónové kůry a vaříme, dokud není zelenina měkká. Do vývaru vložíme kapra hřbetem vzhůru a vaříme 25 minut, přisolíme dle chuti. Kapra podáváme s novými bramborami politého rozpuštěným máslem. Přejeme dobrou chuť!