Na výši tržeb mají největší podíl multikina

V celorepublikovém měřítku návštěvnost kin překvapivě stoupá, ovšem nutno podotknout, že na celkové výši tržeb mají největší podíl multikina. Kromě jednoho odpadlíka z řad multiplexů, pražského Cinema City v nákupním centru Novodvorská Plaza, které skončilo kvůli nízké návštěvnosti, si majitelé multikin rozhodně nemohou stěžovat.
Totéž se ve valné většině netýká klasických městských kin. Propad sice není tak velký, jak se vzhledem k hospodářské krizi očekávalo, o prudkém nárůstu však hovořit nelze. Jak se shodují provozovatelé městských kin z regionu, Češi jednoznačně dávají přednost domácí filmové produkci. Proto není až zas takovým překvapením, že letošním tahounem programů kin je poslední film Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh. Snímek měl premiéru v polovině února, v řadě kin se ale promítá ještě nyní a stále se mu daří plnit sály. A jak podotýká vedoucí Kina 70 v Dobrušce Pavel Štěpán: „Co nevydělají české filmy, to už ty zahraniční nezachrání.“

Netrpělivě očekávané snímky - Doba ledová 3 a poslední díl Harryho Pottera


Co se týče repertoáru, je z čeho vybírat, tudíž kina nemají problém s nedostatkem materiálu k promítání. Důležitý je především výběr filmů a snaha uvést je co nejdříve od premiéry. Mezi očekávanými snímky se jako nejslibnější jeví Doba ledová 3 a poslední díl Harryho Pottera.
Z českých novinek se můžeme těšit na Veni, vidi, vici Pavla Göbla, romantický film z prostředí nejen golfových hřišť a karlovarského festivalu, komedii Roberta Sedláčka Muži v říji a koprodukční historický film Jánošík. Na zmíněné tituly si ale musíme počkat do podzimu. „Ročně se natočí hrozně moc českých filmů. Ale opravdu divácké filmy jsou tak tři čtyři. Letos vede jednoznačně Poledňáková, “ dodává na konto české kinematografie posledních let Jaroslav Havel, ředitel Pelclova divadla a zároveň kina v Rychnově nad Kněžnou.
O tom, jestli se návštěva kina vyplatí, rozhoduje osobní přístup diváka. Průměrná vstupenka dnes stojí okolo 100 Kč. V městských kinech se ceny pohybují v rozmezí od 60 do 80 Kč a v nejbližší době by se zvedat neměly.

KATEŘINA ŘEHOŘOVÁ